Sanatate

SANATATE | Pătlagina, remediul care te scapă de tuse

Cunoscută și sub denumirea de iarba-tăieturii, limba-oii, limba-broaștei și limbariță, pătlagina poate fi folosită cu succes în tratarea multor afecțiuni, fiind cunoscută în special pentru capacitatea ei de a ușura respirația.

Pătlagina crește prin pășuni și pe marginea drumurilor. În scop naturist, de la plantă se folosesc cu precădere frunzele, atât proaspete, cât și uscate în locuri aerisite și cu umbră.

Acestea nu au un miros specific, ci doar un gust acrișor-amărui. Pentru a beneficia de principiile lor active, frunzele trebuie recoltate în timpul înfloririi.

De ajutor în ulcerul gastric

Pentru că planta are acțiune cicatrizantă, leacurile pe bază de pătlagină sunt indicate în ulcerul gastric și în gastritele hiperacide. Dacă suferi de una dintre aceste boli, consumă câte 2-3 vârfuri de cuțit de pudră de frunze uscate de pătlagină, de 2-3 ori pe zi.

Calmează episoadele de tuse

Simptom al afecțiunilor respiratorii, tusea poate crea disconfort. Un remediu care o calmează este siropul de pătlagină. Spală 4 mâini de frunze de pătlagină, toacă-le și pune-le într-un vas încăpător. Adaugă 300 g de zahăr nerafinat.

Fierbe amestecul la foc mic, până când se formează un lichid vâscos. Când se răcește adaugă și 250 g de miere. Toarnă preparatul în recipiente de sticlă și ține-le la frigider. Consumă zilnic câte o lingură de sirop. Leacul este de ajutor și în caz de laringită, boli de ficat și de rinichi.

Adjuvant în astm bronșic

Pe lângă tratamentul recomandat de medic, în astmul bronșic este indicată și infuzia de frunze de pătlagină, pe care o prepari astfel: amestecă în părți egale frunze de pătlagină mărunțite și cimbru.

Pune o linguriță din preparat într-un vas, după care toarnă 200 ml de apă clocotită, în care s-a fiert o felie de lămâie fără coajă. Lasă amestecul la infuzat jumătate de minut. Bea infuzia de câte 4-5 ori, cât mai caldă.

Indicată în tratarea răcelii

Îți curge nasul și te doare gâtul? Dacă medicul ți-a confirmat că ești răcit, urmează o cură cu tinctură de pătlagină. Pune 2 mâini de frunze proaspete de pătlagină într-o sticlă și toarnă alcool sau țuică, până când recipientul se umple.

Ține vasul într-un loc răcoros, 15 zile, după care strecoară și depozitează amestecul în sticluțe închise la culoare. Consumă câte 15 picături de tinctură pe zi, diluate în jumătate de pahar de apă.

Recomandată în afecțiunile bucale

În caz de stomatite, laringite și traheite, încearcă gargara cu infuzie de pătlagină (2 linguri de frunze uscate și mărunțite, la 200 ml de apă clocotită, se lasă la infuzat 10-15 minute. Gargara se face când infuzia ajunge la temeperatura camerei). Repetă procedeul de mai multe ori pe zi, până vezi îmbunătățiri.

Grăbește vindecarea rănilor

Tăieturile, crăpăturile pielii, înțepăturile de viespe se cicatrizează mai repede dacă aplici pe locul afectat cataplasme din frunze proaspete de pătlagină zdrobite.

Frunzele de pătlagină sunt recomandate și pentru tratarea iritațiilor pielii. Fierbe 20 de minute, în 3 l de apă, 100 g de frunze de pătlagină proaspete și mărunțite. Lasă amestecul deoparte și acoperă-l pentru 30 de minute. Strecoară preparatul și toarnă-l în apa din cadă. Ai grijă ca baia să nu dureze mai mult de 20 de minute!

De ajutor în iritațiile pielii este și crema pe care o obții din amestecarea a 15 g extract de pătlagină, 5 g lanolină și 10 g vaselină. Întinde produsul pe zona afectată, până când iritația dispare.

Alte beneficii ale plantei

1.    În gușă, aplică pe gât cataplasme din frunze proaspete de pătlagină, peste care ai pus puțină sare și pe care le fricționezi între mâini.

2.    Furunculele se oblojesc cu frunze de pătlagină opărite, unse cu puțin unt și smântână.

3.    Decoctul de frunze de pătlagină ( 2 linguri de frunze uscate la 500 ml de apă, se fierb 10-15 minute) este un leac recomandat în tuberculoză. Se beau câte 3 căni pe zi, 6 săptămâni.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page