Sanatate

SANATATE | PĂPĂDIA, aliat al sănătății ficatului

Bun stimulant al secreției hepato-biliare, păpădia are și numeroase alte indicații terapeutice. Având efect tonic, remediile din această plată ne întăresc organismul, fiind indicate în această perioadă, când putem fi mai slăbiți ca de obicei.

Plantă comună, întâlnită pe câmpii, în parcuri sau la marginea drumurilor, păpădia este cunoscută de secole ca leac pentru diverse probleme de sănătate. În scop medicinal, se folosesc frunzele, culese primăvara devreme, și rădăcinile, recoltate în intervalul august – noiembrie. Organizația Mondială a Sănătății recomandă folosirea remediilor pe bază de păpădie pentru stimularea producerii de urină, pentru facilitarea secreției bilei, pentru creșterea poftei de mâncare și în caz de digestie greoaie.

Diuretic natural

Efectul diuretic al plantei este pus pe seama flavonoizilor și a sărurilor de potasiu prezente în cantități mari în plantă. În caz de infecții urinare, de pildă, creșterea volumului de urină eliminată ajută la „spălarea” căilor urinare, împiedicând fixarea bacteriilor. De asemenea, la cei cu pietre la rinichi, prin mărirea volumului urinar este favorizată și eliminarea substanțelor responsabile de formarea calculilor (calciu, oxalați, acid uric). În problemele renale (infecții și calculi), se poate face o cură de o 2-4 săptămâni, timp în care se consumă zilnic ceaiul preparat din 2 lingurițe de frunze uscate la 250 ml de apă clocotită. Se consumă 2 cești zilnic. Remediul poate fi încercat și pentru eliminarea toxinelor, ca urmare a exceselor alimentare sau a altor tipuri de intoxicații.

Indicată în bolile cronice de ficat

Păpădia are acțiune remineralizantă și stimulează funcția ficatului. „O cură cu frunze de păpădie, în cazul bolilor cronice de ficat, durează minimum 30 de zile și pentru aceasta se alege o mână de frunze tinere, se spală cu multa grija sub jet de apă, se rup cu mâna în bucățele mici si se amestecă apoi cu puțin ulei de măsline, zeamă de lămâie sau oțet de mere și un strop de sare. Este bine să fie consumată cu 15 minute înainte de masa de prânz sau de seară”, recomandă medicul Daniela Bușneag.

BULINĂ: Salata din frunze proaspete de păpădie este recomandată și celor care au anemie sau gută.

Bine de știut

•    Rădăcina de păpădie, bine spălată, uscată la soare și apoi măcinată, este un excelent înlocuitor al cafelei.
•    Remediile pe bază de păpădie pot interacționa cu diverse medicamente: diuretice, tratamente indicate în diabet și reflux gastroesofagian și anticoagulante. Dacă urmezi astfel de terapii, renunță la leacurile cu păpădie.

ATENȚIE: Toate plantele de primăvară se consumă până la apariția florilor, după aceea conținutul lor devine toxic!

„Se pare că printre ierburile amare cu care s-a hrănit Iisus, la Cinea cea de Taină, se numără și păpădia.

Pentru salata de primăvară se recomandă frunzele tinere, recoltate primăvara timpuriu, înainte de formarea tulpinii florifere. Nu prezintă niciun risc terapeutic. În schimb, tulpinile florifere, din care copiii își fac lănțișoare, pot provoca intoxicații în cazul în care sunt ingerate de aceștia. Primele simptome de intoxicație se manifestă prin greață, vomă, diaree și modificarea ritmului cardiac. Ca prim ajutor se recomandă producerea vomei, apoi spălături stomacale, cărbune activ, medicamente stimulente ale activității cardiace”.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page