SANATATE | Muscatura de capusa
Capusele fac parte din clasa arahnidelor, la fel ca scorpionii si paianjenii, fiind paraziti hematofagi, adica se hranesc cu sangele gazdelor. Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stiti despre muscatura de capusa:
1. Muscatura de capusa nu doare, dar este periculoasa
Muscaturile lor nu dor, motiv pentru care gazda nici nu le simte prezenta de multe ori, dar se pot dovedi extrem de periculoase. De aceea, este esential sa faceti diferenta intre intepatura de tantar, furnici si muscatura de capusa.
2. Contactati de urgenta medicul daca ati fost muscat de o capusa
Primele semne apar de obicei abia la cateva zile dupa ce ati fost muscat si constau in stari febrile, eruptii si, eventual, inrosire si chiar mancarime in zona afectata. Este extrem de important ca, in momentul in care observati aceste simptome, sa contactati de urgenta medicul, deoarece incidentul poate avea consecinte grave asupra sanatatii.
3. Poate duce la boala Lyme
Persoanele muscate de capuse risca sa contracteze boala Lyme, cunoscuta si sub denumirea de „boala cu o mie de fete”, deoarece afecteaza intregul organism, iar simptomele „mimeaza” pe cele ale altor boli. De asemenea, mai pot sta la baza unui tip particular de meningoencefalita si, in unele situatii, pot evolua chiar spre soc anafilactic. Daca sunteti insarcinata, este bine sa stiti ca o astfel de muscatura poate pune in pericol viata fatului, deoarece se poate ajunge la infectia placentei si, ulterior, la avort.
4. Indepartati capusa si dezinfectati zona cu probleme
Specialistii avertizeaza ca este foarte important sa duceti animalele la deparazitat, insa, daca doriti sa faceti acest lucru acasa, este obligatoriu sa purtati manusi, pentru protectie. Daca totusi incidentul are loc, indepartati capusa cu grija, folosind o penseta. Dupa ce v-ati asigurat ca nu au ramas fragmente din capusa in piele, curatati zona cu apa si sapun, eventual folositi si un dezinfectant si adresati-va medicului.
bzi.ro