Sanatate

SANATATE | Mersul la salină, sănătate curată

Microclimatul unic, temperatura și umiditatea constantă, mediul lipsit de alergeni și de factori iritanți fac din saline un loc propice tratamentelor pentru tot felul de afecțiuni ale aparatului respirator și nu numai.

Curele terapeutice (numite și speleoterapie) în fostele galerii de exploatare a sării sunt cunoscute de sute de ani. Eficacitatea lor este în strânsă legătură cu microclimatul unic al salinelor și cu aerosolii specifici – ioni de sare naturală dispersați în aer.

La acțiunea curativă mai contribuie temperatura constantă (15-16 °C), umiditatea relativ ridicată și pH-ul acid al mediului subteran. Durata unei cure diferă de la boală la boală. În general, pentru adulți se recomandă tratamente de 2 săptămâni, câte 3 – 4 ore pe zi (activitate fizică intensă, dar și plimbare și odihnă), iar pentru copii, cure de 10-13 zile.

Știai că…

…medicul polonez Feliks Boczkowski este primul care a dezvăluit efectul terapeutic al speleoterapiei sub supraveghere medicală? El a remarcat că lucrătorii în minele de sare nu sufereau de nicio boală pulmonară. În 1839, doctorul a creat primul sanatoriu într-o mină de sare de lângă Cracovia. Astăzi, locul este specializat în tratamentul astmului, al bolilor căilor respiratorii inferioare și al alergiilor.

Ce boli tratează

Tratamentele în salină, realizate în mod constant, sub supraveghere medicală, sunt indicate în următoarele afecțiuni:

-boli pumonare cronice (astm, maladii obstructive, inflamații pulmonare, bronșite)

-alergii

-afecțiuni ORL (rinită, sinuzită, faringită, laringită), dezobstrucția căilor respiratorii afectate de poluare, tabagism

-probleme dermatologice (acnee, nevrodermită, psoriazis)

-maladii cardiovasculare asociate maladiilor pulmonare

-tulburări ale sistemului nervos vegetativ

– oboseală cronică, depresie, sevraj tabagic

-hipotiroidie

Contraindicații

Curele cu aer salin sunt contraindicate sau trebuie limitate în boli ca: hipertiroidie, tuberculoză, epilepsie, hipertensiune, angină pectorală cu crize frecvente, cancer pulmonar, micoze pulmonare.

INFO:  La noi în ţară, speleoterapia se poate efectua la Praid, Turda, Târgu Ocna, Slănic Prahova și la Ocna Sibiului.

Tratament complementar cu apă sărată

În general, cura cu aer sărat poate fi completată cu una cu apă salină. Multe ocne au, la suprafață, lacuri naturale, amenajate ca ștranduri.

Băile în apă sărată sunt benefice în afecțiunile articulațiilor și tendoanelor (reumatism, spodiloză, artroză, tendinioză, suferințe posttraumatice), dar și în boli ginecologice. Se pot combina băile locale cu băi cu plante medicinale, ceea ce fortifică imunitatea, iar incidența răcelii și gripelor se reduce în sezonul rece.

Sursa: http://www.clicksanatate.ro/

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page