Sanatate

SANATATE | Menopauza prematură – tratamente naturiste

Pot suferi de această afecțiune femeile până în 40 de ani. Mai exact, datele statistice arată că o femeie din 1000, care nu a împlinit 30 de ani, poate fi afectată de menopauza prematură și o femeie din 100, până în 40 de ani, poate suferi de acest tip de meopauză.

Doar 5% din cazuri prezintă simptome, acestea fiind similare ca la menopauza care se instalează la vârsta potrivită. Printre cele mai frecvente sunt bufeurile, transpirațiile nocturne, menstrele neregulate sau chiar absente.

Adesea, pot apărea uscăciunea vaginală, insomnia, problemele cu libidoul, iritabilitatea. Și schimbările hormonale influențează negativ activitatea organismului, inclusiv a stării psihice: unele femei trec de la râs la plâns cu ușurință și fără explicație.

De ce apare: Un motiv explicat științific

Sunt mai multe cauze care duc la aparițiamenopauzei timpurii. Una dintre ele este explicată cu dovezi de oamenii de știință. Potrivit lor, afecțiunea se instalează mai devreme în corp din cauza expunerii la plumb.

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință au analizat fișele medicale a 430 de femei, pentru a compara nivelul de expunere la plumb de dinainte, dar şi starea de sănătate a participantelor după ce au intrat la menopauză.

Rezultatele au arătat că, după ce au fost expuse la plumb, femeile au intrat mai repede la menopauză, față de celelalte femei.

Infuzia concentrată care reglează circulația sângelui

Menopauza prematură vine la pachet cu o serie de dereglări în corp, cum sunt tulburările de circulație. Din fericire există remedii naturiste care calmează simptomele neplăcute și „repară“ dereglările care se produc în corp.

Fă o infuzie concentrată, pe care e bine s-o bei cu înghițituri mici, din flori și frunze de păducel (20 g), talpa gâştii (20 g), frunze de mentă (30 g), fructe de anason (10 g) şi rădăcină de valeriană (20 g). Ai nevoie de două linguri de amestec de plante la 500 ml de apă.

Prima cană se bea dimineaţa, cât de fierbinte, iar a doua cană seara, înainte de culcare. Dacă nu suporți ceaiul neîndulcit, îi poți adăuga puțină miere.

Refă stocul de coada-șoricelului

Ca să „îmblânzești“ simptomele menopauzei, fugi la magazinul naturist şi refă stocul de ierburi vindecătoare. Ai grijă să ai mereu în casă plante precum coada-şoricelului, pelin, arnică, păducel, sunătoare, rozmarin, valeriană şi talpa gâştii.

Dacă faci un ceai din toate acestea sigur nu vei mai resimţi aşa de tare efectele bufeurilor supărătoare. De asemenea, ceaiurile din plante reduc starea de slăbiciune şi depresiile uşoare. Şi asupra durerilor în piept şi a palpitaţiilor au efect plantele.

Pelinul ține sub control furia hormonilor

În perioada premenopauzei şi a menopauzei hormonii sunt adesea acuzaţi de toate tulburările din corp.

Îngrăşarea, hipersensibilitatea, irascibilitatea şi chiar stările de leşin au toate o singură cauză: jocul nebunesc al hormonilor.

Pentru a-i calma, poţi face o infuzie din flori de salcâm (20 g), flori de soc (20 g), pelin (10 g), rădăcină de lemn dulce (20 g), rădăcină de cerenţel (20 g) şi boabe de ienupăr (10 g).

Mai întâi pui la macerat timp de trei ore o lingură de plante într-o cană cu apă de 250 ml. Apoi fierbe amestecul timp de cinci minute şi lasă apoi să stea zece minute, după care se filtrează.

Se beau trei căni de ceai pe zi. Este de preferat să nu se depăşească 1 litru de infuzie pe zi, pentru că pot apărea reacţii adverse cum sunt tremurături, ameţeală şi stare de leşin.

„Consumul crescut de alcool, fumatul, curele drastice de slăbire repetate, produsele de tip fast-food, băuturile aditivate din comerţ pot favoriza tulburările menopauzei: bufeuri, iritabilitate, agitaţie, roşeaţă a pielii. Adoptarea un stil de viaţă sănătos şi evită unele obiceiuri nesănătoase. Preparatele pe bază de salvie, creţişoară, traista-ciobanului, mărar şi lemn-dulce ajută la diminuarea bufeurilor şi transpiraţiilor. Se pot utiliza şi extracte din Angelica sinensis, cu rol de stimulare a secreţiei hormonale“, spune apifitoterapeutul Ruxandra Constantina.

Sursa: www.clickpentrufemei.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page