SANATATE | Medicul Tamara Ciofu: Guvernul PNL blochează accesul a 2 milioane de pacienţi neasiguraţi la asistenţă medicală de bază gratuită

,,Atât în calitate de medic cât și de parlamentar am încercat să vin în sprijinul pacienților iar decizia Guvernului PNL m-a determinat să ies public și să atrag atenția asupra faptului că Guvernului PNL va muta banii împrumutaţi de la Banca Mondială pentru creșterea nivelului de acces la serviciile medicale de bază pentru toată populaţia României, la achiziţia de medicamente inovative scumpe, pentru a creşte profitul producătorilor din domeniu”, a spus medicul Tammara Ciofu.

În Guvernarea PSD a fost solicitat sprijin financiar din partea Băncii Mondiale pentru creşterea #accesului la #medicina primară pentru #toţi_românii, inclusiv pentru persoanele neasigurate şi cele din comunităţile defavorizate. În acelaşi program erau prevăzute subvenţii pentru dotarea cabinetelor de medicină de familie, astfel încât #pacienţii să beneficieze de o ofertă mai complexă de servicii de asistenţă medicală primară.
În septembrie 2019 a fost semnat cu Banca Mondială un #acord de împrumut în valoare de 500 de milioane de euro, “Romania Health Programs for Results”, pentru îmbunătăţirea nivelului de acoperire pentru populaţiile defavorizate.

Principalul indicator al proiectului era acela de a crea acces populaţiei neasigurate la pachetul de bază de servicii la nivelul asistenţei medicale primare, adică la nivelul medicinii de familie. Astfel, 2 milioane de persoane #neasigurate puteau beneficia de serviciile pachetului de bază pentru asistenţa medicală primară fără costuri.

Actualul guvern liberal nu mai doreşte un real acces al serviciilor pentru populaţia neasigurată la nivelul asistenţei medicale primare şi se limitează doar la extinderea pachetului minim adresat neasiguraţilor cu câteva consultaţii adăugate.

În acest fel, medicii de familie nu mai au posibilitatea de a le prescrie persoanelor fără asigurare medicală #tratamentul gratuit şi compensat şi să le acorde acces gratuit la analizele de bază, aşa cum sunt acestea prevăzute în pachetul de bază.
În acest moment, toţi medicii de familie oferă consultaţii pacienţilor vulnerabili, dar nu pot emite reţete compensate sau gratuite pacienţilor neasiguraţi, iar aceştia nu pot efectua minime analize medicale gratuite sau compensate. Practic, nu au acces la pachetul de bază.

În acelaşi timp, Guvernul PNL nu mai este de acord cu îmbunătăţirea situaţiei existente a cabinetelor de medicină de familie prin posibilitatea de acordare de subvenţii sau împrumuturi.
Aşadar, #dispar_schemele_de_minimis pentru susţinerea dotărilor din cabinetele medicilor de familie, cum erau prevăzute in Indicatorul 4 al acordului cu Banca Mondială.
Liberalii care conduc astăzi #sănătatea din România au preferat să tragă urgent bani de la Banca Mondială prin schimbarea acestui indicator cu unul referitor la accesul pacienţilor în timpul pandemiei COVID la nivelul medicinii primare.

Constrângerile privind finanţarea, cu care se confruntă medicii generalişti, au implicaţii negative asupra calităţii structurale a asistenţei medicale, mai exact asupra disponibilităţii infrastructurii, a echipamentelor, a personalului instruit, a consumabilelor şi a altor componente din domeniul asistenţei medicale.
‼️Din păcate, Guvernul liberal nu este deloc interesat de faptul că cel puţin 2 milioane de cetăţeni din populaţia României nu este înscrisă în sistemul de #asigurări sociale de sănătate. În prezent, pachetul minim de beneficii la care populaţia poate avea acces la nivel de asistenţă medicală primară este extrem de redus şi foarte birocratizat, ceea ce conduce la utilizarea în exces a serviciilor de urgenţă scumpe, pentru afecţiuni care nu sunt urgente sau iminente. Lipsa de asigurări de sănătate reprezintă o barieră financiară în calea accesului la asistenţa medicală primară şi majorează costurile generale în sistemul de sănătate.

Banii necesari pentru acoperirea costurilor de reţete ar fi trebuit să vină compensatoriu prin mărirea volumului de achiziţii centralizate care ar fi redus costurile si prin instituirea unui mecanism de evaluare a medicamentelor inovative pentru preţuri scăzute şi calitate optimă, care a fost pregătit tot printr-o asistenţă a Băncii Mondiale.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close