Sanatate

SANATATE | Hipertensiunea îți pune viața pericol, iar hipotensiunea poate fi semnul bolilor de ficat sau a diabetului. Iată care sunt valorile normale ale tensiunii

Tensiunea normală există, nu e un mit. Doar că valorile ei sunt împărțite între medici. Unii spun că tensiunea normală este 130/85 mmHG, alți doctori susțin că pentru un adult tensiunea normală este 120/80 mmHg.

Tensiunea reprezintă presiunea exercitată de sânge asupra pereților vasculari în timpul contracției (sistola) și relaxării (diastole) inimii. Presiunea sistolică  este presiunea exercitată asupra pereților arteriali când inima se contractă. Are valori normale cuprinse între 100 și 130 mm coloană de mercur. Presiunea distolică este presiunea exercitată asupra pereților arteriali atunci când inima se relaxează între două contracții. Are valori normale sub 85 mm coloană de mercur (Hg).

TENSIUNEA NORMALĂ, CE VALORI ARE?

Tensiunea normală are valoarea sub 120/80 mmHg. Tensiunea cu valoarea cuprinsă între 120-139/80-89 mmHg se încadrează la prehipertensiune. Tensiunea cu valoarea cuprinsă între 140-159/90-99 mmHG se încadrează la hipertensiune de grad I, iar tensiunea cu valoarea peste 160/100 mmHG se încadrează la hipertensiune de grad II. Dacă valoarea tensiunii depășește 180/110 mmHg, se numește criză hipertensivă. Dacă măsurată după alte 5 minute de repaus valoarea tensiunii este aceeași, sună la ambulanță.

Iată sfaturile eHealthRomania.compentru a menține tensiunea la valori normale.

  • Redu sau chiar limitează consumul de sare. În locul acesteia, folosește la prepararea mâncărurilor plante aromatice și condimente.
  • Renunță chiar azi la fumat.
  • Începe să faci mișcare, chiar dacă aceasta înseamnă într-o primă fază 10-15 minute de mers pe jos. Propune-ți ca în fiecare zi să faci mișcare măcar jumătate de oră.
  • Limitează consumul de carne și grăsimi. Înlocuiește-le, cel mai bine, cu carne de pește. De asemenea, introdu în alimentația zilnică legume și fructe. Începe-ți ziua, de exemplu, cu un smoothie din legume și/sau fructe.

CUM RECUNOȘTI HIPO ȘI HIPERTENSIUNEA

Când ai tensiunea prea mare (hipertensiune), aceasta îți poate pune în pericol viața, provocând afecțiuni grave precum leziuni pe artere și creșterea riscului de accident vascular, infarct, insuficiență renală. Când valorile tensiunii sunt mari, este necesar să mergi imediat la medic pentru investigații de specialitate.

Nu neglija simptomele hipertensiunii: durerile intense de cap și pe o perioadă lungă, dificultatea de a respira, sângerările nazale. Cei mai importanți factori care favorizează apariția hipertensiunii sunt sedentarismul, fumatul, consumul de sare în exces, consumul de alcool, dar și stresul poate fi una dintre cauzele apariției hipertensiunii.

Tensiunea mică sau hipotensiunea este asociată cu probleme hormonale, diabet și bolile de ficat. Printre semnele că ai tensiune scăzută se numără: amețeală, dureri în piept, stări de leșin, palpitații și chiar dificultăți de respirație.

Știai?

Cel mai bun moment al zilei pentru a-ți lua tensiunea este dimineața. Recomandarea medicilor este ca înainte de acest moment să eviți cafeaua, consumul de țigări și exercițiile fizice cu cel puțin jumătate de oră înainte.

Sursa: https://www.doctorulzilei.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button