Sanatate

SANATATE | Fructul delicios care scade colesterolul

Cu textura lui cremoasă și extrem de nutritiv, avocado a devenit un fruct popular, pe care-l mănâncă din ce în ce mai multă lume. Avocado este cunoscut pentru conținutul ridicat de acizi grași Omega-3, care sunt foarte buni pentru sănătatea inimii.

Valorile nutritive pe care le are o jumătate de avocado sunt:

–    114 calorii
–    6 grame carbohidrați
–    1 gram proteină
–    10,5 g de grăsime totală (16% din doza zilnică necesară)
–    1 gram grăsimi saturate
–    5 grame fibre
–    0 grame zahăr
–    345 mg potasiu (10% din doza zilnică necesară)
–    20 mg magneziu (5% din doza zilnică necesară)
–    6 mg vitamina C (10% din doza zilnică necesară)
–    0,2 mg vitamina B6 (10% din doza zilnică necesară)

Beneficiile pe care le are avocado asupra sănătății sunt:

–    Scade nivelul de colesterol datorită grăsimilor nesaturate;

–    Grăsimile și fibrele prezente în avocado scad riscul de afecțiuni cardiovasculare:

–    Fitochimicalele (carotenoizii și fitosterolii) reduc stresul oxidativ și inflamația din organism, plus că mențin sănătoșii ochii, pielea și oasele.

Cele mai frecvente întrebări pe care nutriționiștii le primesc despre avocado sunt:

Avocado previne bolile cardiovasculare?

Avocado este sursă bogată de grăsimi mono și polinesaturate, care reduc riscul de boli cardiovasculare și accidentul vascular cerebral. Studiile recente au arătat că prin consumul săptămânal de avocado poate fi redus nivelul de colesterol rău și îmbunătățit nivelul lipidelor și lipoproteinelor.

Avocado îngrașă?

Studiile au arătat că prin consumul moderat de avocado și alte grăsimi sănătoase poți accelera metabolismul, favorizând pierderea în greutate datorită efectului de sațietate. Conținutul de apă și fibrele dietetice previn poftele alimentare, ceea ce înseamnă că vei mânca mai puțin pe parcursul zilei. Încearcă să incluzi avocado în dieta zilnică.

Cât pot să mănânc și cu ce să mănânc?

Ca și în cazul majorității alimentelor, este important să nu exagerezi. Este recomandat să se mănânce 1/4 până la 1/2 avocado pe masă sau gustare și nu mai mult de un avocado întreg pe zi. Avocado poate fi integrat în mai multe rețete, și anume:

–    În salată;
–    În sendviș cu ton și salată verde;
–    În sosul pentru paste (pesto de avocado, ce zici?)
–    În smoothie;
–    În mousse de ciocolată și avocado.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page