Sanatate

SANATATE | Factori ce declanșează bolile autoimune

Afectiunile autoimune au castigat teren in ultimii ani, cu peste 50 de milioane de persoane in occident care sufera de o forma sau alta a unei afectiuni autoimune.

S-au scris multe articole despre motivele pentru care aceste boli apar, cat si despre metode naturale de vindecare (vezi articolul 10 Semne ca suferi de o boala autoimuna si cum sa te vindeci).

Acest articol trece in revista principalii factori care declanseaza reactii autoimune si determina aparitia unor simptome devastatoare in corp.

De la bolile autoimune in adevaratul sens al cuvantului, precum boala lui Crohn, boala celiaca sau tiroidita lui Hashimoto, pana la “afectiuni de spectru autoimun” precum acneea sau sindromul intestinului iritabil (SII), este  important de stiut care sunt “minele de teren” pe care putem calca, declansand astfel un raspuns inflamator si imun in organism:

  1. Glutenul

Nocivul “G” este o proteina prezenta in grau, orz, alac, secara si alte cereale. Este asociat in multe studii cu un risc marit de autoimunitate.

Multe persoane si medicii lor sunt de parere ca doar daca suferi de boala celiaca ai o intoleranta la gluten. Daca analizele pentru boala celiaca sunt negative, recomandarea este : nu trebuie evitat glutenul. Aceasta proasta informare lasa multe persoane sa se confrunte in continuare cu afectiuni autoimune.

Pentru persoanele ce sufera de boli autoimune nici nu trebuie sa fie vorba de o felie de paine sau paste pentru a da nastere unui dezastru in corp. Sunt suficiente alimentele contaminate cu gluten care sunt ca gazul pe foc pentru cei ce sufera de boli autoimune.

  1. Cerealele fara gluten

Multe persoane cu probleme autoimune oricum evita glutenul, insa, consuma in continuare porumb sau orez. Oricat de bine intentionati ar fi, aceste cereale pot face la fel de mult rau ca si cele cu gluten, sau poate chiar mai rau.

Proteinele din aceste cereale sunt similare cu glutenul, ceea ce poate fi ca o ruleta ruseasca pentru cineva care sufera de o boala autoimuna. La fel ca si in cazul sensibilitatii la gluten, simptomele nu sunt in mod necesar de natura gastrointestinala. Orice tip de simptom autoimun poate aparea in urma expunerii la cereale.

Fiecare persoana este diferita, de aceea este indicata o serie de analize de sange imunologica pentru a vedea la ce anume reactioneaza corpul fiecaruia.

  1. Quinoa

O preferata a adeptilor unui stil de viata sanatos, quinoa, ca si alte pseudo-cereale, este bogata in proteine denumite saponine care pot afecta peretele intestinelor, declansand o reactie imunitara in corp. Inmuierea si clatirea boabelor de quinoa poate reduce efectul negativ asupra intestinelor, insa pentru multe afectiuni autoimune acest lucru nu este suficient.

  1. Stresul

Stresul afecteaza corpul in multe feluri; unul dintre acestea este efectul asupra sistemului imunitar si a glandelor suprarenale. Studiile arata ca stresul cronic mental este un factor declansator al bolilor autoimune.

Multi pacienti au observat primele simptome ale bolii intr-o perioada dificila a vietii lor. Ingrijirea unui parinte bolnav, pierderea unei persoane iubite sau divortul sunt exemple clasice de astfel de momente care pot declansa un raspuns autoimun.

  1. Toxinele

Mediul in care traim este bombardat cu toxine care erau necunoscute acum 100 de ani. Studiile arata ca acestea joaca un rol semnificativ in bolile autoimune, in special in cazul tiroiditelor autoimune.

  1. Zaharul

Nu este nicio surpriza ca zaharul se afla pe aceasta lista, insa nu vorbim de clasicele exemple de alimente nesanatoase. Sunt si multe alimente considerate “sanatoase” de adeptii unui stil de viata sanatos, care insa nu sunt deloc indicate pentru cei ce sufera de afectiuni autoimune.

Denumiri de genul “zahar organic ” sau “nectar de agave ” intalnite pe etichetele unor alimente pot suna mai natural, dar sistemul imunitar nu face diferenta, pentru el zaharul ramane tot zahar.

  1. Ciocolata

Acest aliment delicios poate dauna grav persoanelor care se confrunta cu o boala autoimuna. Literatura de specialitate arata ca ciocolata are efecte negative asupra persoanelor cu probleme autoimune.

  1. Lactatele

Cazeina, proteina de baza din lapte si alte lactate, poate fi un factor declansator pentru o stare de inflamatie in corp. la fel este si cu lactoza, zaharul din lapte.

  1. Solanaceele

Familia de legume din care fac parte rosiile, ardeii, cartofii, vinetele, fructele goji si anumite condimente contin alcaloizi in coaja ce pot declansa reactii inflamatorii in corp.

  1. Suprapopularea cu bacterii in intestinul subtire (SBIS)

Suprapopularea cu bacterii in intestinul subtire, sau SBIS, apare atunci cand bacteriile obisnuite din microbiom se dezvolta in intestinul gros in cantitate prea mare si ajung pana in intestinul subtire. Astfel pot aparea o serie de afectiuni localizate la nivelul intestinului, precum sindromul intestinului iritabil sau refluxul gastric. SBIS cronica poate duce si la permeabilitatea intestinelor, ceea ce produce diverse probleme autoimune in intreg corpul.

  1. Microbiomul slabit

Sistemul imunitar se bazeaza in cea mai mare parte pe microbiom. Acest ecosistem foarte sofisticat contine miliarde de colonii de bacterii. Microbiomul nu controleaza numai sistemul imunitar, ci si creierul, hormonii si manifestarile genetice.

Infectiile cauzate de paraziti, fungi si alte ciuperci sunt toate implicate intr-o varietate de afectiuni autoimune precum parkinson si scleroza multipla. Este important de retinut ca nu tot timpul apar simptome gastrointestinale cand esti afectat de acesti patogeni.

Acesti factori nu sunt de regula diagnosticati si trebuie facuta o serie de analize ale materiilor fecale mult mai amanuntite in acest sens.

  1. Sindromul intestinului permeabil

Medicina functionala porneste de la premiza ca o permeabilitate marita a peretelui intestinal, sau “intestinul permeabil” este un precursor al autoimunitatii. Toti factorii mentionati anterior pot declansa sindromul intestinului permeabil. Din acest motiv, de regula, un intestin permeabil este un factor cauzal declansator, dar poate fi si o consecinta a unei afectiuni autoimune.

Cand intestinul este afectat, proteinele nedigerate din alimente si endotoxinele bacteriene pot penetra peretele protector al intestinului, declansand o reactie autoimuna in intreg corpul.

In concluzie, pot fi evitati ani intregi de suferinta inutila daca sunt identificati factorii declansatori care pot varia de la persoana la persoana.

Sursa utilizata:

http://www.mindbodygreen.com/0-17100/12-common-triggers-of-autoimmune-disease.html –  bolile autoimune

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page