Sanatate

SANATATE | Durerea in gat: cauze si simptome

Multe dintre durerile in gat sunt provocate de o raceala sezoniera, insa altele pot fi din cauza unor afectiuni mai grave pentru care ar trebui sa consulti un medic. Afla care sunt cauzele care pot provoca durerile in gat si de ce simptome trebuie sa tii cont. 

Durerea in gat se manifesta, la inceput, ca un gadilat discret si devine pe parcurs o durere destul de severa. Cu toate acestea, gatul inflamat se poate vindeca destul de repede, cu remedii simple. Daca este vorba despre o infectie virala, nu inseamna ca ai neaparat nevoie de antibiotice.
Desi sunt mai putin comune, exista si alte motive pentru durerea in gat, pentru care ar trebui sa mergi si sa consulti un medic.

Faringita virala
Faringita virala este determinata de infectia cu diferite tipuri de virusuri, contaminarea facandu-se in mijloacele de transport in comun sau la birou. Simptomele faringitei, pe langa durerea in gat, sunt febra si conjunctivita, congestia nazala, stranutul sau tusea. De obicei, aceasta afectiune trece de la sine si nu este nevoie sa consulti un medic.

Faringita streptococica
Spre deosebire de raceala, faringita streptococica este cauzata de bacteria streptococ si este necesar sa mergi la medic pentru a primi tratament, care consta, de obicei, in antibiotice. De cele mai multe ori, simptomele sunt asemanatoare cu cele ale unei raceli, dar includ si amigdalele umflate si febra.
Desi poate aparea la orice varsta, faringita streptococica afecteaza mai mult copiii. Pentru acestia, faringita este contagioasa, deoarece sistemul lor imunitar nu este atat de rezistent la microorganisme, precum este cel al adultilor.

Alergiile
O alta cauza a durerilor in gat o reprezinta alergiile nazale. Acestea apar ca urmare a hiperactivitatii sistemului imunitar. Simptomele racealii si alergiei sunt asemanatoare, insa exista anumite indicii care sa te ajute sa le diferentiezi.
In primul rand, principala diferenta dintre cele doua este ca alergia este prezenta sezonier si reprezinta reactia organismului la alergeni, si nu la virusuri, ca in cazul racelii. Alergiile se manifesta, de asemenea, prin iritatii ale ochilor, lacrimare si eruptii cutanate.
Pentru a preveni alergiile, este important sa eviti contactul cu alergenii. Printre cei mai intalniti se numara: polenul, mucegaiul, gandacii de bucatarie sau parul de animale.

Clima excesiv de uscata
O alta cauza pentru care unele persoane pot suferi dureri in gat si probleme respiratorii o reprezinta aerul prea uscat. Fie ca schimbi clima cu care esti obisnuit, fie ca in camera nu este suficient aer, durerile in gat isi pot face simtita prezenta.

Refluxul gastroesofagian
Boala de reflux gastroesofagian se produce din cauza refluxului acidului si sucurilor gastrice in esofag. Ca urmare a acestei afectiuni, vei avea dificultati in a inghiti, senzatia de corp strain in gat, respiratie urat mirositoare, raguseala si tuse.
Oricare ar fi cauza care provoaca durerile in gat, exista mai multe solutii care ar putea sa dea rezultate in procesul de vindecare. Una dintre solutii este sa bei ceai cu miere si lamaie sau sa faci gargara cu apa sarata. Daca ai gatul inflamat  mai mult de o saptamana este important sa consulti un medic.

Sursa: www.sanatate.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page