Sanatate

SANATATE | Diferenta dintre artrită și artroză

Cele 2 afectiuni sunt deseori confundate, dat fiind si denumirea asemanatoare. Insa exista o majora diferenta intre artrita si artroza. De fapt, cele 2 boli nu au legatura una cu alta.

Cauzele, simptomele si, implicit, tratamentele nu au puncte comune cand vine vorba despre aceste boli. Pentru ca tot mai multi incurca termenii, ne-am gandit sa explicam ce inseamna o afectiune si ce trebuie stiut despre cealalta. Diferenta dintre artrita si artroza este clara.

Artrita reumatoida – boala articulatiilor

Artrita reumatoida este o boala des intalnita, ce afecteaza articulatiile si se manifesta prin inflamarea membranei sinoviala ce delimiteaza articulatiile. Boala afecteaza de obicei femeile cu varsta cuprinsa intre 40-60 de ani. In timp, inflamatiile duc la distrugerea articulatiilor, producand disfunctii.

Sunt mai multe forme de artrita. Artrita reumatoida se caracterizeaza prin afectarea sinovialei (partilor moi) ale articulatiei. Exista si o forma de artrita des intalnita la copii, si anume artrita reumatoida juvenila. O alta forma de artrita, numita osteoartrita, se caracterizeaza printr-o alta simptomatologie si necesita tratament specific.

De ce apare artrita

Cauza bolii este inca necunoscuta in totalitate. La unii poate fi de vina o anomalie genetica, care mareste riscul de a dezvolta afectiunea. Mostenirea genetica face posibil ca sistemul imunitar al bolnavului sa atace tesutul din articulatiile corpului. In rare cazuri, sunt implicate bacterii, virusuri sau alte substante straine, in aceasta activare patologica a sistemului imunitar.

Cum se manifesta afectiunea

Un simptom precoce este cel de durere articulara, dar nu este caracteristic doar acestei afectiuni. In artrita reumatoida simptomele se dezvolta, adesea, pe o perioada de cateva saptamani sau luni. Oboseala si anchiloza sunt de asemenea simptome ce apar precoce in artrita reumatoida. Frecvent, pacientul scade in greutate si are stari de subfebrilitate.

Cele mai frecvente simptome sunt: articulatii dureroase, umflate, sensibile, rigide. De asemenea, pot aparea nodule de diferite dimensiuni, cat o boaba de mazare sau mai mari, uneori cat o minge de tenis. Acesti noduli apar – in zone precum coate, genunchi, coloana vertebrala, picioare – la aproximativ 1 din 3 bolnavi.

Suplimentar, boala poate sa se manifeste si prin oboseala, lipsa poftei de mancare, scadere in greutate, subfebrilitate.

Diferenta dintre artrita si artroza – afecteaza toate tesuturile

Ce de-a doua afectiune la care facem referire este artroza. Boala ataca toate tesuturile articulatiilor diartrodiale si se manifesta prin modificari multiple, de natura morfologica, biochimica, moleculara si biomecanica ale celulelor si cartilagiilor. Acestea duc la alterarea, fisurarea, ulceratia si pierderea cartilajului articular. Cand boala devine simptomatica, artroza se manifesta prin dureri si limitarea mobilitatii articulare.

Degradarea cartilajului apare in numeroase situatii, care pot fi clasificate dupa factorii care agreseaza cartilajul.

Astfel, factorii exogeni (din afara tesutului cartilaginos) duc la solicitarea mecanica a articulatiilor membrelor inferioare, mai ales cand exista exces ponderal.

Pe de alta parte, trebuie spus ca artroza reprezinta a doua cauza de invaliditate dupa afectiunile cardiovasculare. Mai mult decat atat, artroza constituie cea mai frecventa cauza de durere cronica la populatia varstnica.

Bine de stiut! Pana la 55 de ani artroza apare in aceeasi masura la barbati si la femei, dupa aceasta varsta fiind mai frecventa la femei, odata cu instalarea menopauzei.

Citeste mai multe despre diferenta dintre artrita si artroza

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page