DiverseSanatate

DIVERSE | De ce ne țiuie urechile? Tinitusul – cauze și tratament

Tiuitul în ureche, cunoscut si ca tinitus, este de obicei un simptom al unor tulburari ale urechii si poate fi o problema pe termen scurt sau una care dureaza ani de zile. Tratamentul implica, în general, determinarea cauzei si rezolvarea problemei, desi motivul uneori poate fi dificil de determinat.

Cauze

Expunerea la zgomote
Expunerea la zgomote puternice provoaca daune urechii si se prezinta ca un tiuit în ureche. Persoanele care lucreaza cu utilaje grele sau cele care asculta muzica in casti cu volmul dat la maxim se plang adesea de tiuit in urechi.

Imbatranirea
Zgomotele în urechi sunt adesea legate de pierderea auzului, care intervine o data cu inaintarea in varsta. Multe persoane incep sa experimenteze tiuitul in urechi dupa varsta de 60 de ani si poate deveni mai rau pe masura ce persoana inainteaza în vârsta.

Probleme ale vaselor de sange
Hipertensiunea arteriala si tensiunea arteriala scazuta afecteaza vasele de sânge si pot cauza zgomote în urechi. Bolile cardiovasculare pot afecta vasele de sânge din jurul urechilor si acest lucru poate duce la tiuit.

Acumularea de ceara in ureche
Ceara acumulata in ureche conduce la tiuit în urechi, pâna cand blocajul este eliminat.

Infectii
Infectii ale urechii interne sau externe pot duce la tinitus temporar sau permanent. Labirintita, otita medie, raceala, gripa si alergiile pot conduce la o disfunctie a trompei lui Eustachio..

Boli
Anumite boli si afectiuni ale urechii si corpului pot include tinitusul ca simptom. Hipertiroidismul, hipotiroidismul, fibromialgia, diabetul, boala Meniere si boala Lyme sunt toate tulburari care provoaca zgomote în ureche.

Medicamente
Unele medicamente pot afecta urechile si cauzeaza tinitus. Oamenii care iau doze mari de aspirina se confrunta cu tinitus ocazional. Alte medicamente legate de tinitus includ antibiotice, diuretice, chinina, clorochina si unele medicamente pentru cancer.

Probleme ale creierului
Rareori, o problema grava a creierului poate cauza zgomote în urechi. Tumori, leziuni la cap si  anevrisme cerebrale sunt cauze potentiale de tinitus.

Tratamente

Trateaza cauza principala
Daca sunetul din ureche se datoreaza acumularii de ceara, urechea trebuie curatata. Daca este cauzat de o infectie a urechii, aceasta trebuie sa fie tratata cu antibiotice. În cazul în care tiutitul apare datorita zgomotului puternic, incearca sa stai departe de medii zgomotoase.

Desensibilizarea
Desensibilizarea inseamna expunerea la niveluri ridicate de zgomot care sunt reduse treptat. Odata ce persoana se obisnuieste, tulburarile de tinitus devin mai putin suparatoare.

Medicamente si vitamine
Antihistaminicele, sedativele, medicamentele anti-vertij , unele medicamente anti-anxietate sau antidepresive pot ajuta. S-a descoperit ca Lidocaina, un medicament folosit pentru un ritm cardiac anormal, poate ajuta unele persoane. Aspirina agaraveaza tiutitul si este bine sa fie evitata.
Vitaminele si mineralele, cum ar fi zincul si magneziul, stimuleaza sistemul circulator si ajuta la tratarea tinitusului.

Remedii naturale si alternative
Remediile naturale pentru atenuarea tinitusului sunt:

  • Controlarea tensiunii arteriale
  • Reducerea aportului de sare din produsele alimentare
  • Evitarea stimulentelor nervoase, precum cafeaua si tutunul.
  • Alte tratamente, cum ar fi acupunctura si tratamentul hipnotic au aratat unele rezultate.
  • Tratamentul pe baza de plante cum ar fi Ginkgo Biloba poate fi eficient in tratarea tinitusului. Acesta actioneaza prin cresterea aportului de sânge la nivelul urechii interne.

Sursa: medlive.hotnews.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page