SANATATE | Cum sa folosesti rosiile pentru intretinerea pielii
Rosia este o leguma extrem de apreciata in gastronomie , pentru ca se gaseste in orice sezon. Mai mult decat, este un aliment extrem de sanatos datorita numeroaselor sale beneficii nutritionale pe care le ofera. Licopenul este un antioxidant prezent intr-o cantitate mare in rosii si care constituie un adevarat agent protector al celulelor. De asemenea, rosiile ocupa o loc important in domeniul frumusetii.
Pasul 1. Aplicata sub forma de masca, rosia ajuta la tratarea pielii grase, purificand natural epiderma si ajutand in lupta impotriva porilor dilatati, a cosurilor si a punctelor negre.
Amesteca putina faina cu pulpa rosiei pentru a obtine o pasta onctuoasa care sa se mentina mai usor la nivelul pielii si las-o pe fata intre 10-15 minute. Dupa trecerea timpului acordat, clateste din abundenta cu apa calduta.
Aceste truc este cunoscut de foarte multa vreme, din perioada secolului XVIII, cand s-a creat o lotiune impotriva cosurilor pe baza de rosii datorita aciditatii continute de aceste legume benefice pentru pielea seboreica.
Pasul 2. Sucul de tomate, obtinut din apa si rosii stoarse, poate fi aplicat sub forma de comprese doar pe zonele cu probleme: nas, frunte, barbie etc. Acesta poate fi folosit zilnic sau periodic, adica atunci cand simti ca este necesar. Este ideal sa folosesti un suc proaspat, imediat dupa ce l-ai preparat, si sa folosesti apa minerala, in locul celei de la robinet.
Pasul 3. Rosia poate intra si in compozitia anumitor creme sau uleiuri hidratante. Poti prepara singur/a acasa un produs pe baza de rosie: amesteca pudra de la o rosie uscata cu un ulei vegetal ( ulei de argan – pentru toate tipurile de ten; ulei de alune – pentru tenul gras) sau eventual cu o crema hidratanta gata preparata, de preferinta neutra si biologica.
Pasul 4. Pentru ca licopenul este un bun accelerator al bronzului, consuma rosii pentru a-ti pregati pielea intr-un mod natural pentru expunerea la soare . Include aceste legume preparate sub diferite modalitati, la mesele obisnuite: suc proaspat la micul dejun, salata la pranz si rosii coapte seara. Consuma rosii pe toata durata verii pentru a prelungi culoarea aurita a pielii tale.
De asemenea, rosiile amelioreaza efectele provocate de arsurile solare. Aplica o bucata de rosie pe zona afectata de razele ultraviolete si las-o sa actioneze timp de 15-20 de minute. Vei simti mai putin efectul arsurii solare si vei evita aparitia basicilor pline cu lichid.
Beneficiile rosiilor pentru organism:
1. Anti-oboseala. Un suc proaspat de rosii accelereaza zaharul din sange si aduce un plus de energie organismului, in mod natural.
2. Protejeaza ficatului. Tomatele contin elemente antioxidante cu rol de filtrare a toxinelor din organism. Acestea sunt considerate alimente excelente pentru a contracara efectele negative ale unei alimentatii prea grase, pentru ca ajuta ficatul sa dizolve mai bine aceste grasimi si sa le elimine mai usor.
3. Hipertensiune. Rosiile diminueaza hipertensiunea deoarece sunt bogate in potasiu. Studii clinice au demonstrat ca actioneaza pozitiv asupra rinichilor ceea ce duce la diminuarea hipertensiunii. O cantitate de 400 de gr de rosii contine in jur de 450 miligrame de potasiu.
Tips & Tricks
- Foloseste rosii crescute in culturile agricole biologice, deoarece cele din import pot fi crescute artificial, iar substantele folosite iti pot irita pielea;
- Atentie la aciditatea tomatelor, deoarece este posibil sa irite pielea sensibila; inainte de a utiliza rosiile in cosmetica fa un test cutanat pe o zona mica.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro