Sanatate

SANATATE | Cele mai eficiente plante contra oboselii

Bogate în vitamine şi minerale, remediile din plante sunt adevărate energizante şi pot ţine cu brio locul cafelei. Află din materialul nostru care sunt cele mai eficiente plante contra oboselii care au efect tonic asupra organismului.

Zilele mai scurte, lipsa soarelui şi sedentarismul contribuie, în cele mai multe cazuri, la apariţia stărilor de oboseală. Ştiai că în locul cafelei aburinde de dimineaţă poţi obţine energia de care ai nevoie pentru întreaga zi din ceaiuri aromate? Au un gust plăcut, se prepară uşor, sunt ieftine şi nu au efecte advserse precum medicamentele.

– Ghimbirul, energizant natural

Cu un aromă aparte şi cu un gust uşor picant, ceaiul de ghimbir se numără printre cele mai bune surse de energie oferite de natură. Datorită proprietăţilor vitaminizante (C, A, B2, B3, E) şi mineralizante (fier, zinc, potasiu), ghimbirul alungă starea de oboseală, inclusiv cea din convalescenţă. Spre deosebire de cafea, ceaiul de ghimbir nu duce la dependenţă. În plus, îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, stimulează metabolismul şi digestia.

Aşa îl prepari: o linguriţă de ghimbir ras (prin răzătoarea mică) la 250 ml de apă fierbinte. Lasă la infuzat 10 minute, filtrează şi bea câte 2 căni pe zi, una dimineaţa şi una la prânz.

– Ceaiul de salvie, tonic pentru organism

Folosită încă din cele mai vechi timpuri pentru aroma sa plăcută, salvia nu este doar condimentul care dă un gust aparte preparatelor din carne, ci şi un bun „tratament” împotriva stărilor de oboseală. Ceaiul din salvie fortifică organismul, înlătură surmenajul şi oferă doza de energie de care ai nevoie pentru întreaga zi. Remediile din salvie ajută şi în caz de balonare, bronşită, diabet zaharat, bufeuri şi transpiraţie excesivă în perioada de menopauză.

Aşa îl prepari: o linguriţă de frunze de salvie la o cană de apă clocotită. Lasă cana acoperită timp de 10-15 minute, după care strecoară şi consumă câte 3 ceaiuri pe zi.

Rozmarinul, o altfel de cafea

Te simţi lipsit de putere şi reuşeşti să te concentrezi cu greu, indiferent dacă este vorba de sarcinile de la locul de muncă sau de cele casnice? Un bun energizant oferit de natură este şi ceaiul de rozmarin, cunoscut pentru proprietăţile sale tonice. Remediul ajută în caz de oboseală cronică, surmenaj fizic şi intelectual, „alungând” epuizarea într-un timp relativ scurt. Ceaiul de rozmarin este şi un bun tratament în hipertensiune arterială, dischinezii biliare, dureri de cap, boli cardiace şi impotenţă.

Aşa îl prepari: 30 g de flori de rozmarin la un litru de apă fierbinte. Acoperă vasul pentru 10 minute, filtrează şi bea câte 2 căni pe zi, după micul dejun şi prânz.

Ceaiul de afine te înviorează

Un aliat de încredere în lupta împotriva stărilor de oboseală este şi ceaiul de afine, care ajută la întărirea sistemului nervos. Bogat în vitamine şi minerale, remediul are efect tonic asupra organismului, stimulează intelectul şi contribuie la creşterea performanţelor cognitive. Preparatele pe bază de frunze şi flori de afin sunt indicate în oboseala cronică, inclusiv cea resimţită la nivelul ochilor, în diaree, afecţiuni hepatice sau răni care se vindecă mai greu.

Aşa îl prepari: 2 linguriţe de frunze de afin la jumătate de litru de apă clocotită. Infuzează 10 minute, strecoară şi bea câte 2-3 căni de ceai pe zi, până la dispariţia simptomelor.

Anasonul, remediu energizant

Pe lângă faptul că aroma lui îţi îmbie simţurile, ceaiul de anason te ajută să scapi de oboseala şi tensiunea pe care o resimţi încă de la primele ore ale dimineţii. Cunoscut pentru efectele sale benefice în cazul asteniei şi a stărilor de ameţeală, acest ceai este şi un bun aliat împotriva problemelor digestive, a tusei convulsive, a migrenelor, dar şi a reumatismului.

Aşa îl prepari: o linguriţă de fructe la o cană de apă fierbinte. Lasă cana acoperită 10-15 minute, după care filtrează şi bea ceaiul în prima parte a zilei.

Iasomia, aliat împotriva surmenajului

Cu o aromă aparte, ceaiul de iasomie este un remediu excelent împotriva stărilor de oboseală. Consumat de două ori pe zi, ceaiul calmează, relaxează şi redă energia de care ai nevoie pentru a face faţă tuturor activităţilor cotidiene. Datorită efectului stimulant, remediul este recomandat de fitoterapeuţi în cazul surmenajului psihic, a în răceală, febră, gastrită şi dureri de cap.

Aşa îl prepari: 2 linguri de frunze la 300 ml de apă clocotită. Lasă cana acoperită 10 minute, după care bea 1-2 căni pe zi, în mai multe reprize.

INFO: Remediile din rozmarin nu sunt indicate femeilor însărcinate deoarece pot cauza gastroenterite.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page