Sanatate

SANATATE | Ceaiuri bogate în magneziu

După oxigen, apă și alimentele de bază, magneziul este cel mai important mineral de care are nevoie organismul uman. Magneziul ajută la buna funcționare a celulelor nervoase, fiind necesar în procesul de conducere a impulsului nervos de la nervi către muşchi, participă la contracţia şi relaxarea musculară şi ajută la buna funcţionare a muşchilor, inclusiv a celor cardiaci.

Mineralul este vital în menţinerea netedă a arterelor, protejându-le de tensiunea sangvină cauzată de stres.

Pe lângă alimentele bogate în magneziu, există și ceaiuri naturale care conțin magneziu, deși în cantități mici. Iată câteva exemple!

Ceaiuri bogate în magneziu – ceai alb

Crescut și recoltat aproape în totalitate în provincia Fujian din China, ceaiul alb provine din aceeași plantă ca și cel negru sau verde, planta de ceai, denumita Camellia sinensis.

Studii recente au demonstrat că ceaiul alb distruge până la 80% din majoritatea speciilor de virusuri şi de bacterii. Terapia cu acest ceai este eficientă în scăderea în greutate, ajutând la metabolizarea grăsimilor.

În acelaşi timp, dacă ești în căutare de ceaiuri bogate în magneziu, trebuie să știi că specialiştii au constatat că flavonoizii conţinuţi de frunzele plantei previn apariţia tumorilor la colon, la sâni sau la ficat. Numeroşii antioxidanţi pe care-i conţine ceaiul alb sunt un scut pentru sistemul imunitar.

Ceaiuri bogate în magneziu – Rooibos (ceaiul roșu)

Originar din Africa de Sud, rooibos-ul, cu denumirea ştiinţifică de Asphalatus linearis, are o arie restrânsă de cultivare, crescând doar pe Munţii Cederberg, în partea vestică a acestora.

Consumul de ceai roşu cuprinde o serie de beneficii pentru sănătatea noastră: conţine magneziu, necesar pentru un sistem nervos sănătos, fier, potasiu, sodiu, calciu, cupru, zinc, fluor. De asemenea, consumul regulat de ceai roșu creşte absorbţia de fier în organism și controlează apetitul, contribuind la scăderea în greutate.

În plus, datorită efectelor sale benefice asupra organismului și pentru faptul că remineralizează organismul după efort, ceaiul rooibos este recomandat în special sportivilor.

Pont: Potrivit unui studiu realizat în 2012 și publicat în European Chemical Bulletin, s-a constatat că toate tipurile de ceaiuri analizate de cercetători (negru, verde, alb, ceaiuri din plante sau fructe etc.) au aproximativ același conținut de magneziu – mai puțin de un gram la un kilogram de frunze de plantă.

Astfel, dacă un pliculeț de ceai conține aproximativ 2 grame de plantă, cantitatea de magneziu se află undeva la 2 miligrame, adică mai puțin de 1% din necesarul zilnic de magneziu.

În plus, aceste ceaiuri conțin cofeină, care interferează cu absorbția de magneziu, mineralul fiind eliminat prin urină.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page