Sanatate

SANATATE | Ce trebuie să știi despre nodulii tiroidieni

În urma unor investigații de rutină, ai aflat că suferide noduli la tiroidă? Este normal să apară îngrijorările și întrebările despre cel mai bun tratament. Vestea bună este că doar o mică parte  dintre acestea reprezintă formațiuni canceroase.

Nodulii tiroidieni se manifestă sub forma unor excrescențe ale țesutului de la nivelul tiroidei și afectează un număr mai mare de femei decât de bărbați.

Cei mari se simt la palpare

De obicei, nodulii mici nu dor și nu pot fi identificați prin palpare, dar în urma unui control medical de rutină și a unei ecografii, aceștia pot fi depistați.

Nodulii mai mari se simt în partea de jos a gâtului și pot fi însoțiți de schimbări ale vocii și de senzația de sufocare. Dacă un nodul își mărește volumul într-un timp foarte scurt, medicul va recomanda investigații amănunțite pentru a înlătura suspiciunile de cancer.

Răgușeala, un posibil simptom

În funcție de structura lor, nodulii pot fi chistici, adică au conținut lichid, solizi sau pot avea structură în amestec, părți solide și lichide.

De asemenea, pot fi noduli multipli, cunoscuți sub denumirea de gușă polinodulară. În cele mai multe cazuri, nodulii nu prezintă disfuncții tiroidiene, dar formațiunile mari, care produc hormoni în exces (hipertiroidism), au simptome precum modificarea vocii, respectiv răgușeală, stare de disconfort și senzația de sufocare.

Cei mai mulți sunt benigni

Nodulii tiroidieni pot fi de natură benignă sau malignă, dar statisticile arată că peste 90% dintre ei fac parte din prima categorie, manifestându-se sub forma gușei polinodulare, a tiroiditei (Hashimoto, subacută), chisturilor sau a adenomului folicular.

Trebuie să știi că nodulii cu vechime, care au apărut în primii ani de viață sau în adolescență, au risc mai mare să fie maligni, spre deosebire de cei apăruți la maturitate.

Scintigrafia, pentru un diagnostic cât mai corect

În urma analizelor medicale pot fi identificate cauzele care au declanșat apariția nodulilor. De exemplu, prin doze controlate de hormoni se poate descoperi dacă hipertiroidismul sau hipotiroidismul au favorizat formarea excescențelor.

În majoritatea cazurilor, se recomandă ecografia, care poate oferi detalii despre dimensiunea nodulilor, însă pentru a afla dacă sunt benigni sau maligni este necesară puncția.

Un diagnostic cu acuratețe mare se pune după efectuarea scintigrafiei, în urma căreia se pot afla mai multe informații despre noduli.

Astfel, cei „calzi“, care acumulează iod, sunt aproape în totalitate benigni. Dar nodulii „reci“ se investighează suplimentar, din cauză că în cele mai multe cazuri aceștia s-au dovedit a fi canceroși.

Metode de tratament

Un nodul benign nu necesită tratament, ci doar analize de rutină și monitorizare periodică. Când acesta produce exces de hormoni sau este asociatcu un cancer, se impune operația chirurgicală, recomandată și când există anumite tipuri de gușă.

Bine de știut!

Dacă medicul sugerează că nodulii sunt maligni și se efectuează operație pentru îndepărtarea lor, trebuie să știi că în urma intervenției se poate declanșa hipotiroidismul, care se manifestă prin incapacitatea glandei tiroide de a produce suficienți hormoni.

De multe ori, hipotiroidismul se ține sub tratament de substituție hormonală pe toată durata vieții.

Sursa: www.clickpentrufemei.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page