Sanatate

SANATATE | Cât de important este să mănânci broccoli

Importanța consumului de broccoli

Consumul regulat de broccoli este primordial pentru o viață sănătoasă. Astăzi oamenii sunt tot mai conștienți că trebuie să adopte un stil de viață sănătos constituit din exerciții fizice și o alimentație bazată pe cele 5 grupe principale de alimente: carne, lactate, fructe, pâine și cereale și, nu în ultimul rând, legume. Astfel, ne vom opri atenția asupra legumelor, mai exact, asupra unui aliment controversat, numit broccoli.

Broccoli face parte din familia cruciferelor și are origini comune cu varza și conopida. Această legumă are o bogată valoare nutritivă și alimentară, oferă fitonutrienți organismului, vitamine și minerale, inclusiv vitaminele C și E, calciu și fier. În plus, broccoli-ul este un excelent antioxidant, luptă împotriva îmbătrânirii pielii, a cancerului mamar, a cancerului de prostată, a cancerului de col uterin și a bacteriei Helicobacter Pylori.

Cum alegem broccoli-ul?

Un broccoli bun și sănătos este cel de culoare verde închis, întreg și nu cel căruia îi lipsesc buchețele sau care se sfărâmă. De preferat este să îl cumpărați direct de la agricultori. Se păstrează la frigider fără a fi spălat în pungă de hârtie sau ziar și poate fi consumat timp de 2-3 zile. Dacă a trecut acest interval și nu ați reușit să-l gătiți mai bine cumpărați altul proaspăt.

El poate fi preparat și gătit în supe, salate, garnituri și sosuri, dar și pane sau piureuri. Pentru salate și garnituri cea mai bună metodă de preparare este de a pune într-un vas mare apă cu sare la fiert, iar când apa clocotește, se oprește focul și se pune broccoli-ul rupt în buchețele. Se acoperă cu un capac și se lasă timp de 5 minute. Se scoate cu atenție din apă și se pune într-un alt vas peste care se pune sare, oțet balsamic și ulei de măsline după gust. Se poate servi simplu, cu alte legume ori semințe de pin.

Proprietăți curative ale broccoli-ului

  1. Medicina tradițională chineză recomandă consumul de broccoli pentru a trata infamațiile ochilor și miopia. Totodată afirmă că gustul amărui are proprietăți diuretice;
  2. În occident este recunoscut pentru combaterea bolilor pulmonare, stomacale, gingivale, ovariene, mamare, vaginale, de colon și de prostată.
  3. Broccoli este bogat în diferite substanțe anticancerigene, precum: indoli, gluconate, beta-caroten și vitamina C. În acest sens, Institutul Național de Cancer din Statele Unite ale Americii a clasat broccoli-ul pe primul loc în lista legumelor cu proprietăți generale anticancerigene în urma mai multor studii;
  4. Broccoli-ul previne anemia, mai ales în rândul persoanelor care nu consumă carne (vegane sau vegetariene) cu ajutorul fierului și a beta-carotenului;
  5. O porție medie de 90 de grame de broccoli contribuie cu 2 mg din cei 15 mg de fier pe zi care sunt recomandati femeilor, iar în ceea ce-i privește pe bărbați, porția medie recomandată este 25 mg pe zi. În ciuda acestui aspect, majoritatea femeilor au mare lipsă de fier, ajungându-se astfel la anemie, la incapacitatea de concentrare și, bineînțeles, la distrugerea sistemului imunitar.

În plus, broccoli ajută la tratarea și reducerea infecțiilor minore din corp.

Sursa: yve.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page