Sanatate

SANATATE | Cât de benefică este vitamina D în bolile articulare

Combinația dintre vitamina D și uleiul de pește nu aduce atât de multe beneficii precum se credea până acum în tratamentul problemelor articulare, sunt de părere oamenii de știință de la Universitatea din Tasmania, Australia.

Mai exact, aceștia susțin că uleiul de pește și vitamina D nu pot reduce inflamația și procesul de piedere a cartilajului de la nivelul genunchiului.

Rezultatele sunt cu atât mai importante cu cât 10% dintre bărbații și 13% dintre femeile de la nivel mondial suferă de osteoartrită la nivelul genunchiului, afecțiune des diagnosticată la persoanele trecute de 60 de ani.

Iar multe dintre aceste persoane apelează deseori la tratamente care includ combiația dintre uleiul de pește și vitamina D. În cadrul studiului, cercetătorii i-au împărțit pe cei 413 participanți diagnosticați cu probleme articulare în două grupuri.

O parte dintre ei au primit tratament placebo, în timp ce ceilalți unul pe bază de vitamina D.

După doi ani, specialiștii au verificat din nou starea de sănătate a voluntarilor și nu au observat diferențe în ceea ce privește degenerarea de la nivelul genunchiului.

„Aceste date ne arată că nu există suficiente dovezi care să susțină că vitamina D poate reduce progresia bolilor articulare la nivelul genunchilor. Este bine de știut că aportul ridicat de vitamina D și de ulei de pește nu ajută și la ameliorarea durerilor la acest nivel“, a precizat Ding Changhai, autorul cercetării și profesor la Universitatea din Tasmania.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Share This Article:

close

error: Alert: Content is protected !!