Sanatate

SANATATE | Boala Cushing – Simptome si tratament

Boala Cushing este o afectiune rara ce este definita ca un exces de cortizol. Incidenta anuala a acestei boli in cazul populatiei este de 2-3 cazuri la un milion.

Femeile sunt predispuse acestei boli, pe o scara de 3 la 1. Indiferent de cauza, aceasta afectiune nu trebuie neglijata deoarece prezinta un grad inalt de mortalitate. Boala Cushing se refera la hiperfunctia cortexului adrenalian prin exces de ACTH hipofizar. Pacientii cu boala Cushing au, de obicei, un mic adenom de glanda hipofizara.

Boala Cushing – Simptome

– crestere ponderala la nivelul fetei si trunchiului – mainile si picioarele sunt subtiri, in contrast cu restul corpului

– echimoze la nivelul tegumentelor

– apar vergeturile late, rosu-violacee, localizate la nivel abdominal, pe coapse sau chiar la nivelul membrelor superioare

– aparitia osteoporozei si a fracturilor de fragilitate

– dureri si slabiciune musculara

– aparitia hirsutismului si de dereglari menstruale pana la amenoree si infertilitate

– scaderea libidoului, disfunctie erectila si infertilitate la barbati

– hipercifoza

– intoleranta la glucoza

– rezistenta redusa la infectie

– tulburarile psihice

Boala Cushing – Tratament

Tratamenteul sindromului Cushing iatrogen consta in renuntarea la medicatia care l-a produs, atunci cand exista alternativa terapeutica. Tumorile suprarenale secretante de cortizol se trateaza chirurgical (suprarenalectomie). In boala Cushing se practica suprarenalectomie bilaterala (totala in stanga, subtotala in dreapta) si radioterapie hipofizara sau intervenetie chirurgicala transsfenoidala pentru excizia adenomului hipofizar.

In celelalte cazuri, mult mai rare, tratamentul este individualizat, chirurgical si/sau medicamentos. Pacientii care au urmat tratament pentru sindromul sauboala Cushing trebuie evaluati, initial, la 3- 6 luni si, ulterior, anual, efectuandu-se dozari hormonale, testari dinamice si evaluari imagistice, deoarece pot sa apara recurente in timp.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button