Sanatate

SANATATE | Beneficiile uleiului de cânepă

Cânepa, Canabis Sativa, una dintre cele mai versatile plante cultivate de om, este utilizată de mai bine de 12.000 de ani. În medicina chineză, seminţele sale erau folosite ca remediu tonic şi regenerant, în tratarea inflamaţiilor, dar şi pentru efectele laxative şi diuretice.

Uleiul de cânepă se obţine din seminţele presate la rece ale plantei, fiind singurul ulei vegetal comestibil care include numeroase substanţe valoroase din punct de vedere terapeutic: Omega 3, 6 şi 9, cannabinol, având efecte antiepileptice, antiinflamatorii şi antibacteriene, gamma-tocoferol, care are efecte anticancerigene, şi terpene cu rol antiinflamator şi citoprotectiv.

De la întărirea sistemului imunitar şi până la diabet, uleiul de cânepă are numeroase efecte benefice pentru organismul uman, toate dovedite de studii medicale:

Diabet. Potrivit lui Raphael Mechoulam, profesor de Chimie Medicală şi Produse Naturale la Universitatea Ebraică din Ierusalim, renumit pentru expertiza sa în Canabis Sativa, “CBD nu numai că a împiedicat apariţia, dar a şi oprit dezvoltarea diabetului.” Uleiul de cânepă echilibrează nivelul zahărului din sânge, eficientizează efectul insulinei şi ameliorează complicaţiile diabetului: angiopatia, neuropatia diabetică, insuficienţa renală progresivă, afectarea retinei, riscul de infarct vascular, ulcerele varicoase, trombozele.

Sănătate cardiovasculară. Seminţele conţin o cantitate ridicată de arginină. Într-un studiu amplu realizat pe 13.000 de persoane, creşterea consumului de arginină a corespuns cu scăderea nivelului de proteină C-reactivă (CRP), un marker de inflamaţie. Acidul gama-linolenic găsit în seminţele de cânepă a fost, de asemenea, legat de reducerea inflamaţiei, ceea ce poate scădea riscul bolilor cardiace.Uleiul de cânepă reglează presiunea arterială şi ritmul cardiac, are acţiune vasodilatatoare şi de prevenire a formării cheagurilor de sânge.

Colesterol şi tensiune. Uleiul de cânepă are proprietatea de a reduce nivelul colesterolului şi al trigliceridelor prin accelerarea proceselor metabolice. Astfel, grăsimile sunt arse rapid, neavând timp să se depună pe pereţii arterelor. S-a dovedit că poate limita absorbţia colesterolului alimentar, conform unui studiu efectuat pe animale, publicat în “Molecule şi celule”, în aprilie 2011.

Afecţiuni dermatologice. Academia Americană de Dermatologie a dezbătut în numeroase conferinţe beneficiile Uleiului de cânepă în combaterea problemelor dermatologice precum ridurile, acneea, psoriasisul, eczemele şi celulita datorită conţinutului bogat în Omega 3, 6, 9, a vitaminelor A, B, C, D, E şi a canabidiolului, care inhibă glandele sebacee. Federaţia Societăţii Americane pentru Experimentele Biologice, menţionează că uleiul de cânepă produce lipide care reglează acneea, seboreea, dar şi tenul uscat.

Sistemul imunitar. Au existat câteva investigaţii clinice concentrate pe rolul anumitor canabinoide în bolile autoimune. Canabidiolul s-a dovedit a modula sistemul imunitar în loc să-l suprime. Încetineşte, de asemenea, producţia de celule T şi suprimă memoria sistemului imunitar, ceea ce înseamnă că ar putea să reducă probabilitatea unor viitoare atacuri autoimune. Acizii graşi esenţiali (Omega 3-6-9) îmbunătăţesc funcţionarea sistemului imunitar, ajută flora intestinală, elimină toxinele construind o barieră naturală împotriva microbilor şi scade timpul de recuperare a organismului după boală.

Echilibrul hormonal. Cânepa este singura plantă comestibilă care conţine acid gamma-linolenic benefic în tratarea simptomelor premenstruale şi ale menopauzei. Cercetările clinice publicate în Jurnalul Britanic de Farmacologie, sugerează că uleiul de cânepă poate acţiona ca un relaxant muscular. Prin urmare, poate ajuta la calmarea muschilor tensionaţi care provoacă crampe în timpul menstruaţiei.

Osteoporoză şi artrită. Un studiu publicat în Jurnalul Asociaţiei Internaţionale pentru Studiul Durerii (IASP) a arătat ca aplicat pe piele, uleiul de cânepă ar putea ajuta la scăderea durerii şi a inflamaţiei cauzate de artrită. Un alt studiu a demonstrat mecanismul prin care uleiul de cânepă inhibă durerea inflamatorie şi neuropată, două dintre cele mai dificile tipuri de durere cronică de tratat.

ULEI DE CÂNEPĂ este recomandat persoanelor care suferă de diverse afecţiuni cardio-vasculare, angină pectorală, hipercolesterolemie, inflamaţii şi dureri articulare, astm bronşic, infecţii virale sau bacteriene, afecţiuni ale pielii (eczeme, psoriazis, acnee, acneea rozacee), migrene, sindrom premenstrual, ulcer gastric şi duodenal, constipaţie, apatie, depresie, afecţiuni ale rinichilor, leucemie şi lupus.

Persoanelor care sufera de diverse afectiuni cardio-vasculare, angina pectorala, hipercolesterolemie, inflamatii si dureri articulare, astm bronsic, infectii bacteriene sau virale, afectiuni ale pielii (eczema, psoriasis, acnee, acneea rozacee), migrene, sindrom premenstrual, ulcer gastric si duodenal, constipatie, apatie, depresie, afectiuni ale rinichilor, leucemie, lupus.

Sursa: clicksanatate.ro

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page