Important

SANATATE | Beneficiile si riscurile consumului de carne de miel

Mielul sau iedul intra la categoria carne rosie si este o sursa foarte buna de proteine de calitate si este o optiune sanatoasa pentru persoanele sanatoase si active fizic. 100 grame de carne de miel au o valoare calorica ridicata de 200-300 kcal si un continut ridicat de potasiu.

Organele (in special ficatul), dar si carnea, contin foarte mult fier, care se absoarbe foarte usor, zinc si carnitina, cu rol energetic, si cantitati mici de calciul, acidul folic si vitamina E. Are un continut de proteine ridicat dar si multe grasimi saturate (80 mg de colesterol la 100 grame).

Carnea de miel contine lipide de grasimi saturate care au efecte aterogen, adica se depun pe artere si favorizeaza aparitia bolilor cardiovasculare.

Greutatea mielului este foarte importanta

Prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi ne avertizeaza sa fim foarte atenti cand cumparam carnea de miel sa fie din locuri special amenajate si sa ne asiguram ca este de miel/ied si nu de caine care arata asemanator. “Cand se vinde mielul trebuie sa aiba copitele despicate si capul ca sa vezi dintii. Este foarte important sa nu aiba sub 9 kilograme cu totul, deoarece cu cat este mai mic cu atat contine mai multe purine care fac mai greu digerabil, fiind o optiune foarte periculoasa in special pentru persoanele bolnave de guta. Este indicat sa cumperi un miel sau bucati dintr-un miel care sa aiba in jur de 10 – 15 kilograme, deoarece carnea va fi mai putin indigesta decat cea mai frageda”, adauga nutritionistul.

Carnea mieilor cu greutate mai mica de 10 kg sau sub 9 saptamani poate produce, la persoane predispuse genetic, cu boli preexistente, sau in caz de consum excesiv, probleme legate de: continut ridicat de colagen bogat in oxipurine ce o fac dificil de digerat, iar excesul creeaza probleme putand declansa atac de guta, la cei suferinzi deja, si boli gastro-intestinale si hepato-renale, la cei predispusi unor asemenea afectiuni (cu hiperuricemie).

La achizitionare, consumatorii trebuie sa verifice existenta stampilei sanitar-veterinare.De asemenea, nu este indicata cumpararea si consumarea carnii de miel care a fost depozitata la temperaturi mai mari de patru grade Celsius.

Cum trebuie preparata carnea de miel

Nutritionistii sustin ca mielul are un continut scazut de fibre alimentare si recomanda asocierea legumele pentru a preveni constipatia, iar stufatul sau drobul trebuie sa aiba cat mai multa verdeata si orez.

Trebuie sa se evite pe cat posibil prajelile, iar stufatul trebuie sa contina cat mai multe legume. Evitati asocierea carnii de miel cu paine, mamaliga sau paste. )(bzi.ro)

Related Articles

One Comment

  1. Mencinicopschi le stie pe toate. Sunt curioasa pe ce studii facute de el se bazeaza . Eu cred ca ia si el de unde apuca niste informatii pe care le da drept studii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page