Sanatate

SANATATE | Beneficiile consumului de produse apicole

Pe lângă folosirea mierii ca îndulcitor natural în alimente și băuturi, produsele apicole, în general, au și incredibile virtuți vindecătoare. Mai multe studii au arătat că bacteriile din stomacul albinelor pot furniza o alternativă la  antibioticele moderne, sugerându-se chiar că produsele apicole ar putea ajuta în  tratarea artritei, sclerozei multiple, bolii Lyme, HPV, maladiei Alzheimer, cancer și o varietate de boli autoimune.

POLENUL

Mulți oameni asociază polenul cu particulele cauzatoare de alergii ce sunt purtate de vânt. Polenul albinelor nu e exact același lucru cu polenul plantelor și al ierbii. De fapt, rar cauzează alergii. Polenul este sămânța masculină a unei flori înflorite, pe care albinele lucrătoare îl adună și îl amestecă cu enzimele lor digestive pentru a furniza o hrană foarte hrănitoare pentru albinuțele nou-născute. Polenul este bogat în vitamine și minerale, proteine, enzime, bioflavonoide, carbohidrați și acizi grași benefici. Conține aproape toate nutrimentele necesare organismului uman, inclusiv B-complex, acid folic și aminoacizi. Conținutul său are aproape 40% proteine, constând mai ales din aminoacizi liberi, un tip de proteine care este ușor biodisponibil pentru organism.

Care sunt beneficiile polenului pentru sănătatea organismului uman:

  • este un stimulator natural al energiei, grație vitaminelor B, proteinelor și conținutului de carbohidrați.
  • este un balsam natural pentru piele în caz de iritații ale acesteia, psoriazis, eczeme și chiar arsuri.
  • este antiinflamator grație conținutului mare de antioxidanți.
  • bun pentru combaterea alergiilor, reducând prezența histaminei.
  • conține enzime digestive de stimulare a sănătății.
  • este un  antibiotic natural ce poate stimula sistemul imunitar.
  • poate ajuta la reducerea poftelor, astfel fiind bun în tratarea adicțiilor – în special cea de mâncare (bulimia).
  • bun pentru inimă datorită conținutului mare de rutin, o bioflavonoidă antioxidantă, care ajută la corectarea nivelului de colesterol și ameliorează problemele circulatorii.
  • poate ajuta la reducerea inflamației prostatei, aducând alinare suferinzilor de hiperplazie benignă de prostată.
  • poate stimula fertilitatea prin refacerea funcției ovariene și echilibrarea hormonilor. Este și un grozav afrodisiac natural.

PROPOLISUL

Albinele lucrătoare adună rășini din scoarța copacilor, muguri și le amestecă cu miere, enzime și ceară pentru a le folosi la umplerea fisurilor din stupi. Ele sigilează toate deschizăturile sau crăpăturile din interiorul stupului  pentru a repara și întări fagurii. Cel mai important, totuși, este faptul că propolisul inhibă dezvoltarea microbilor, care în stup este o amenințare reală datorită atmosferii umede. Propolisul are un conținut de circa 50% rășini, 30% ceară, 10% uleiuri esențiale, 5% polen și 5% deșeuri de plante. La fel ca și în cazul tuturor celorlalte produse apicole, calitatea și compoziția propolisului depinde foarte mult de vegetația de lângă stup. De aceea, o bună idee este să cumperi propolis de diferite origini. Este utilizat în mod obișnuit în remediile pentru răceală și gripă, și chiar și medicii care se opun  remediilor naturale trebuie să recunoască cercetările care dovedesc multele beneficii pentru sănătate ale propolisului, fiind antiinflamator, antibacterial, puternic antioxidant și antitumoral. Iată și alte beneficii:

  • este un bun tratament pentru răni și arsuri.
  • alină durerea de gât și ulcerele stomacului.
  • folosit ca apă de gură, reduce gingivita și placa.
  • conține artepilin C și ester fenetilic al acidului cafeic (CAPE), care combat inflamațiile și cancerul.
  • are potențial în tratarea aterosclerozei.
  • are o puternică acțiune antivirală, combătând bolile respiratorii.
  • proprietățile sale antifungice sunt eficiente contra infecțiilor cu Candida.
  • este folosit în mod obișnuit pentru a combate glandele umflate, gastrita, diareea, acneea, astmul și artrita.
  • are proprietăți anti HIV-1 .

Propolisul nu este indicat pentru persoanele care sunt alergice la albine, femeile însărcinate și cele care alăptează.

LĂPTIȘORUL DE MATCĂ

Albinele secretă lăptișor de matcă, o substanță care furnizează hrană atât larvelor, cât și reginelor adulte. Albinele lucrătoare produc lăptișorul de matcă din glandele hipofaringice; i se spune lapte, dar de fapt seamănă cu smântâna groasă. Lăptișorul de matcă conține aproximativ: 66% apă, 15% carbohidrați, 13% proteine, 5% grăsime, 1% oligoelemente. În compoziția sa se regăsește o gamă completă de acizi liberi, proteine aminoacizi și carbohidrați din glucoză și fructoză. Este o sursă bogată de lecitină, care este un nutriment cognitiv important pentru copii și persoanele în vârstă. Este puternic pur și simplu, dar și mai  valoros în special în combinație cu propolisul și plante medicinale, precum ginseng, maca.

  • redă energia, vitalitate și forță, în special când e folosit împreună cu Ginseng.
  • îmbunătățește rezistența.
  • ajută în asigurarea nutriției menite a preveni deficiențele pentru sportivi și în convalescență.
  • asigură echilibrul hormonal atât la femei cât și la bărbați, furnizează sprijin în perioada menopauzei.
  • ameliorează alerta mentală, capacitatea intelectuală și funcția cerebrală în caz de suprasolicitare și pentru elevi și studenți
  • reduce tensiunea nervoasă, ajută somnul de refacere, în caz de insomnie și dificultăți de somn.
  • furnizează o protecție naturală contra unei varietăți de condiții de la gripă la cancer, colesterol rău și anemie.
  • conține colagen, o proteină importantă care ajută sănătății teșutului conjunctiv uman, care la rândul său ajută sănătății pielii și întărește părul, oasele și unghiile, combătând demineralizarea oaselor și osteoporoza.
  • este un afrodiziac natural și ajută fertilității prin stimularea spermei și a sănătății ovulelor.
  • este adesea adăugat în produse de îngrijire a pielii pentru catifelarea acesteia.

MIEREA

Are multe utilizări ca și beneficii. Este utilizată ca îndulcitor natural sau poate fi aplicată local. Mulți producători adaugă miere în produsele de înfrumusețare și în tratamente. Albinele adună nectarul și îl descompun în zaharuri simple, pe care le depozitează în faguri. Evaporarea survine datorită designului original al fagurelui și ventilației constante asigurate de aripile albinelor, care duce la crearea unui lichid gros, auriu, dulce și benefic sănătății. Mierea conține aproximativ 21% apă, iar restul  carbohidrați. Circa 85% din substanțele solide din miere sunt fructoza și glucoza, cu urme de alte tipuri de zaharuri. Ce beneficii are mierea:

  • alină tusea și iritațiile de pe tractul respirator superior.
  • are propriertăți antioxidante, antifungice și antibacteriene care o fac să fie un tratament eficient pentru arsuri, tăieturi și mușcături.
  • este eficientă în tratarea problemelor scalpului, precum dermatita seboreică.
  • stimulează nivelurile energetice înainte și după un antrenament.
  • poate reduce cu 60% simptomele de alergii. Cercetările au arătat că un grup de testare au luat mai puțin de jumătate din cantitatea de antihistaminice când au consumat miere.
  • poate reduce tulburările gastrointestinale, precum gastroenterita bacterială și ulcerele.
  • antioxidanții și flavonoidele din miere pot ajuta stimularea sistemului imunitar și pot reduce riscul de boli de inimă și unele tipuri de cancer.
  • poate ajuta reglarea zahărului din sânge prin combinația exactă de glucoză și fructoză.
  • ajută la înfrumusețarea pielii.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page