Important

SANATATE | Beneficiile ceaiului de galbenele

Galbenelele (Calendula officinalis) sunt o planta de cultura, originara din India. Este o planta anuala (nu rasare in fiecare an din aceeasi radacina), care se cultiva din samanta, fiind foarte pretentioasa la soare, de care are nevoie din plin, dar adaptabila si la celelalte conditii de mediu.

Galbenelele contin calendulina, beta-caroten, alte carotenoide, isoquercitrina, narcisina, rutina, amirina, polizaharide, steroli, uleiuri volatine, iar florile au proprietati imunostimulente. Ceaiul de galbenele se face din flori uscate de galbenele puse in apa clocotita timp de 5 minute.

Indicatiile terapeutice ale ceaiului de galbenele

Ceaiul de galbenele este antiinflamator si antibacterian, dar si un imunostimulent pe masura. In al doilea rand, ajuta la tratarea infectiilor urechilor, ajuta la spalare in tratamentul conjunctivitelor. Stimuleaza producerea de colagen si se mai foloseste ca gargara pentru a calma durerile de gat si inflamatiile gurii.

Ceaiul de galbenele ajuta la detoxifierea corpului dupa o operatie. El mai poate fi benefic pentru aceia care sufera de probleme gastro-intenstinale, protejeaza stomacul si intestinul prin inhibarea prostaglandinei E1. Ceaiul de calendula ajuta si la limitarea efectelor bacteriilor asociate cu gastrita, ulcer peptic, cancerul de stomac. Medicinal, este un diuretic natural, asa ca se recomanda a fi folosit pentru a scapa de reziduurile fluide din corp. Intareste tesutul intestinelor si ajuta la functionarea mai buna  a stomacului.

Galbenelele sunt atat de blande, incat ceaiul li se administreaza copiilor care au probleme cu stomacul. Este astringent si antiinflamator, ceea ce il recomanda pentru a trata arsurile la stomac si refluxul acid.

Ceaiul de galbenele mai poate regla ciclul menstrual, prin faptul ca imbunatateste circulatia sangelui. De asemenea, poate fi pastrat la frigider si folosit ca tratament de calmare a pielii, fiind aplicat pe pielea inflamata – acnee, hemoroizi etc.

Ceaiul se mai poate folosi pentru a clati parul si pentru a deschide parul blond si cel inchis la culoare. El ajuta la cresterea noilor celule ale pielii, lupta impotriva infectiilor, calmeaza pielea si durerea sau umflaturile de la intepaturile de albine sau viespi. Pe langa ceaiul de galbenele, mai sunt si tincturi si extracte de galbenele, la fel de puternice ca remedii naturale pentru problemele de sanatate.

 

bzi.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page