Sanatate

SANATATE | Balonarea – o afectiune cu cel putin 5 cauze majore

Tu stii ce alimente iti provoaca balonarea? Unele produse alimentare baloneaza, dar si anumite obiceiuri nesanatoase pot creea acest neajuns. Iata cateva cauze care duc la aparitia disconfortului abdominal.

Adesea, balonarea nu are legatura cu ceea ce mananci. Exista obiceiuri si afectiuni care afecteaza aspectul abdomenului. Insa, si anumite alimente sunt responsabile pentru umflarea abdomenului. Printre acestea, enumaram fasolea, lactatele, mazarea, varza, merele. De asemenea, gustarile sarate trebuie evitate daca suferi des de acumularea gazelor in intestine. Sa stii ca pe lista inamicilor abdomenului plat se afla si administrarea de pilule contraceptive.

Cand vine vorba despre ce provoaca balonarea, trebuie sa iei in considerare si sanatatea sistemului digestiv. Un control la medic si cateva investigatii pot scoate la iveala afectiuni, precum sindromul colonului iritabil. Am gasit pe womenshealthmag.com si alte cauze responsabile de umflarea abdomenului.

Consumul bauturilor cu paiul

Ceea ce bei si cum bei influenteaza negativ starea de sanatate a sistemului digestiv si aspectul abdomenului. Evita sa consumi sucurile sau orice alta bautura cu paiul. Acesta este sfatul lui Jennifer Inra, gastroenterolog la Brigham and Women’s Hospital, din Boston (SUA). Acest obicei duce la ingerarea unei cantitati suplimentare de aer. Pe langa lichid, tu tragi si aerul care este blocat in partea superioara a paiului. De ce trebuie sa eviti acest obicei? Pentru ca excesul de aer te baloneaza.

Bauturile carbogazoase

Toate produsele lichide carbogazificate – bere, sucuri tip cola, apa minerala si altele – trimit bulele de aer in intestine. Fii foarte atent si la sucurile cu indulcitori artificiali, cum este aspartamul! Limiteaza consumul lor ori scoate-le din obiceiurile tale alimentare! Acestea pot balona, neputand fi digerate de organism.

Boli gastrointestinale

Sunt cateva boli gastrointestinale, cum este sindromul de colon iritabil (poate cauza diaree, constipatie sau ambele), care se manifesta si prin balonare. Intestinele tale devin foarte sensibile daca ai o afectiune la nivel gastrointestinal. Iar digerarea mancarii poate lasa urmari, precum dureri, leziuni si acumularea de gaze, toate acestea producand disconfort.

Tratamente care produc balonarea

Sunt unele tratamente medicamentoase care, pe langa efectul pozitiv asupra sanatatii, expun corpul la o serie de reactii adverse. Printre acestea se numara si balonarea. Un exemplu concret il reprezinta contraceptivele. “Estrogenul incetineste activitatea sistemului gastrointestinal si duce la aparitia constipatiei si a gazelor”, spune specialistul Jennifer Inra.

Tot in aceasta categorie intra si medicamentele impotriva durerilor si antibioticele. “Utilizam antibiotice sa distrugem bacteriile rele din organism, dar in acelasi timp sunt ucise si bacteriile bune din intestine. Fara acestea, bacteriile care produc gaze se inmultesc si umfla abdomenul”, explica Inra.

Sedentarismul

Chiar daca muncesti, faptul ca nu faci pauze dese si esti in pozitie stationara multe ore bune din zi duce la marirea abdomenului. “Cand stai pe scaun sau pe canapea o perioada de timp, activitatea in corp incetineste”, avertizeaza medicul. De aceea, este bine sa faci exercitii zilnic, mai ales daca jobul tau nu implica multa miscare, sau sa te plimbi cat mai mult.

Citeste mai multe despre cum previi balonarea!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page