Sanatate

SANATATE | Alimente care au grijă de inima ta

Ştiai că o bună modalitate prin care poţi preveni problemele cardiovasculare este să incluzi unele alimente în dietă? Printre acestea se numără ovăzul, cerealele integrale, uleiul de măsline, anumite fructe şi legume şi lista poate continua.

Seminţe de dovleac

Acizii grași esențiali din compoziția lor ajută la scăderea nivelului de colesterol „rău” și contribuie la sănătatea sistemului vascular. În plus, conțin prote cu concentrații mari de triptofan, care ajută la reducerea stărilor de anxietate. Mănâncă-le miezul descojit sau folosește-le în rețete de pâine de casă.

Seminţe de floarea-soarelui

Sunt bogate în proteine și în acizi grași benefici pentru inimă. De asemenea, sunt sursă excelentă de folat –  care ajută sistemul imunar – , și de vitamină E, cu puternic rol antioxidant, protejând celulele de efectul nociv al radicalilor liberi în exces. Consumă-le neprăjite, adaugă-le în coca pentru pâine sau în salate.

Ardei gras roșu

Roşu, plin de vitamine şi gustos, ardeiul este leguma care nu trebuie să lipsească din salate. Conţine vitamine din grupa B, aduce beneficii sănătății cardiace și sistemului nervos (combate stresul şi surmenajul psihic, stimulează capacităţile cognitive).

Consumul frecvent de ardei gras roșu ajută și la întărirea inimii. Vitaminele A şi C sunt antioxidanţi puternici şi cum în ardeiul gras cantitatea acestora este mai mult decât generoasă, aceştia ne ajută să luptăm împotriva radicalilor liberi.

Inclusă în dietă, leguma reduce riscul apariţiilor bolilor cardiovasculare, iar vitamina B6 şi acidul folic luptă pentru menţinerea sănătoasă a vaselor de sânge.

Mere

Un măr pe zi ţine doctorul la uşă. Şi mai ales dacă mărul este roşu. Bogat în vitaminele A, B1, B2 şi C, dar şi în substanţe nutritive, precum magneziu, fosfor, fier şi potasiu, merele aduc numeroase beneficii sănătăţii noastre. Asigură un bun tranzit intestinal, reduc colesterolul, previn bolile cardiovasculare și previn ateroscleroza, conferă elasticitate şi fermitate pielii. De asemenea, studiile au arătat că persoanele care obișnuiesc să consume mere frecvent au un risc mai scăzut de a suferi de accidentele vasculare cerebrale, de diabet, de osteoporoză și de apariție a calculilor urinari.

Legumele verzi

Consumul de spanac, schinduf, salată verde, frunze de ridiche etc. diminuează riscul de apariție a bolilor de inimă și cancer, asta deoarece au un conținut redus de calorii și grăsimi, însă sunt bogate în fibre dietetice. De asemenea, aceste alimente verzi sunt surse bogate în acid folic, magneziu, calciu, potasiu etc., aceste minerale fiind benefice pentru funcționarea optimă a inimii, astfel că legumele nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică.

Ovăz

Ovăzul reprezintă cea mai sănătoasă opțiune pentru micul dejun, dar și o mare sursă de energie. Fulgii de ovăz conțin beta-glucan, o fibră care scade nivelul de colesterol din sânge, acizi grași Omega-3 și potasiu.

Cereale integrale

Adică grâu, orz, mei – conțin fibre naturale și vitamine esențiale pentru sănătatea inimii, cum ar fi vitamina E, fier, magneziu și o serie de antioxidanți. Consumul regulat de cereale integrale diminuează tensiunea arterială.

Ulei de măsline

Uleiul de măsline este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri pentru consum. Astfel, consumul regulat de ulei de măsline aduce beneficii importante pentru sănătate, doar patru linguriţe pe zi fiind îndeajuns pentru a scădea semnificativ riscul de infarct în doar şase săptămâni, arată cele mai recente studii.

Merișoare

Merișoarele sunt considerate încă din vechime drept un remediu miraculos pentru bolile tractului urinar. Dintre toate fructele cunoscute, merişoarele conţin cei mai mulţi antioxidanţi, ceea ce le transformă în importante arme de apărare a sănătății.

În compoziţia lor veţi regăsi acizi (citric, lactic), proteine, vitamine (A, B1, B2, B3, C, E), dar şi uleiuri şi săruri minerale. Însă, studiile au arătat că aceste fructe au efecte benefice la nivelul funcționării inimii, dar previn și anumite tipuri de cancer și reduc infecțiile.

Afine

Afinele sunt bogate în antioxidanți, vitamine și minerale. Astfel, le ajută la prevenirea bolilor cardiace, a cancerului și favorizează capacitatea organismului de a dizolva colesterolul rău.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Share This Article:

close

error: Alert: Content is protected !!