Sanatate

SĂNĂTATE | 24 martie: Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei

Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC), marcată la 24 martie, evidențiază momentul din 1882, când Robert Koch a informat oficial comunitatea științifică internațională că a descoperit bacilul TBC.

Pentru 2016, sloganul Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei este ”Uniți pentru a pune capăt tuberculozei” (”Unite to End TB”), potrivit site-ului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), www.who.int.

”Orice persoană bolnavă de tuberculoză ar trebui să aibă acces la instrumente și servicii inovative pentru diagnosticare rapidă, tratament și supraveghere. (…) Având în vedere rezistența tuberculozei la anumite medicamente, asigurarea unei supravegheri de calitate și completă va fi în beneficiul securității sănătății la nivel global”, afirmă directorul general al OMS dr. Margaret Chan, conform site-ului amintit. Directorul general al OMS a făcut un apel pentru solidaritate și acțiune în vederea asigurării succesului strategiei de eradicare a tuberculozei.

OMS adresează apelul guvernelor, comunităților, societății civile și sectorului privat de a fi ”Uniți pentru a pune capăt tuberculozei”. OMS promovează dialogul și colaborarea dintre indivizi și comunitate pentru a pune capăt epidemiei de tuberculoză.

Potrivit OMS, Ziua mondială a luptei împotriva tuberculozei reprezintă o oportunitate pentru a avertiza asupra incidenței acestei boli, pentru a promova metodele de prevenție și control. De asemenea, reprezintă o oportunitate de a mobiliza mediile politic și social pentru succesul strategiei OMS de eradicare a bolii. Această strategie are ca scopuri-țintă reducerea ratei mortalității din cauza TBC cu până la 95% și reducerea apariției de cazuri noi de îmbolnăvire cu până la 90% între 2015 și 2035.

Tuberculoza (TBC) este a doua cauză de mortalitate, după HIV/SIDA, la nivel mondial. În 2013, 9 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de TBC și 1,5 milioane au murit din cauza bolii. Peste 95% din decesele provocate de TBC apar în țările cu venituri mici și medii. Tuberculoza este printre primele cinci cauze de deces pentru femeile cu vârste cuprinse între 15-44 de ani. În 2013, aproximativ 550.000 de copii s-au îmbolnăvit de TBC, la nivel mondial.

Tuberculoza este provocată de un bacil (Mycobacterium tuberculosis), care afectează cel mai des plămânii. Se răspândește de la o persoană la alta prin aer. Când oamenii cu tuse TBC pulmonară strănută sau împrăștie particule de salivă, ele propagă germenii TBC în aer. O persoană care inhalează acești germeni se poate infecta.

Aproximativ o treime din populația lumii are TBC latent, ceea ce înseamnă că oamenii au fost infectați cu bacterii TBC, dar nu sunt (încă) bolnavi și nu pot transmite boala. Persoanele infectate cu bacterii TBC care au sisteme imunitare compromise — cum ar fi persoanele infectate cu HIV, afectate de malnutriție sau cu diabet, persoanele fumătoare — au un risc crescut de a se îmbolnăvi.

O persoană cu TBC activ prezintă anumite simptome — tuse, febră, transpirații nocturne, scădere în greutate etc. Oamenii bolnavi de TBC pot infecta până la 10-15 alte persoane, prin contact apropiat, pe parcursul unui an. Fără un tratament adecvat, până la două treimi din oamenii bolnavi cu TBC pot muri.

Pentru apărarea împotriva tuberculozei există vaccinul, dar se impune și un regim de viață sănătos. Alimentele consumate zilnic trebuie să conțină multe vitamine, minerale, fibre, care să asigure nutrienții necesari pentru o viață sănătoasă. Trebuie să ne asigurăm că apa pe care o bem este potabilă. Fructele trebuie spălate, iar alimentele trebuie prelucrate termic în mod corespunzător.

În cazul îmbolnăvirii, tratamentul este de lungă durată, de șase sau de nouă luni, și pentru vindecarea completă trebuie respectat sfatul medicului. Tratamentul se face gratuit, în spitalele de pneumoftiziologie.

AGERPRES /(Documentare — Marina Bădulescu, editor: Irina Andreea Cristea)

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page