Calendar

Salariații vor beneficia de o minivacanță la finalul lunii noiembrie

Ptrivit Codului muncii, salariații din țara noastră, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat, primesc liber pe 30 noiembrie – Sfântul Andrei și 1 decembrie – Ziua Națională a României. În cazul în care salariații sunt nevoiți să lucreze în aceste zile libere, angajatorii trebuie să-i recompenseze. Pentru acest an, Guvernul a stabilit ca bugetarii să aibă liber și în 2 decembrie, aceștia bucurându-se astfel de o minivacanță de cinci zile.

Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi!
Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.

30 noiembrie, zi în care se sărbătorește Sfântul Andrei, și 1 decembrie, Ziua Națională a României, sunt, potrivit Codului munciizile nelucrătoare, în care salariații, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat, primesc liber.

Chiar dacă, prin Codul muncii, este stabilit că salariaţii au dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale naţionale, anumite categorii de angajaţi trebuie să se prezinte la muncă şi în aceste zile.

Concret, vorbim aici despre cei ce lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

În cazul acestor angajați, angajatorii trebuie să le asigure compensarea cu timp liber corespunzător (în următoarele 30 de zile). Dacă, din motive justificate, nu li se pot acorda zile libere, se va acorda un spor la salariu (pentru zilele legale de sărbătoare lucrate) ce nu va putea fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, conform Codului muncii.

Angajatorii care nu acordă timp liber în zilele de sărbătoare legală sau nu recompensează munca în aceste zile pot primi amenzi de până la 10.000 de lei.

Pentru că cele două libere legale amintite pică în zile de miercuri și joi, pentru acest an, autoritățile au stabilit ca și ziua de vineri să fie liberă pentru bugetari, făcându-se o așa-numită “punte” între Ziua Națională și weekend-ul ce o urmează.

Astfel, bugetarii vor avea liber și în 2 decembrie, ceea ce înseamnă că se vor bucura, în perioada Zilei Naționale, de o minivacanță de cinci zile (între 30 noiembrie și 4 decembrie).

Potrivit HG 96/2022, actul normativ ce stabilește ziua liberă suplimentară pentru lucrătorii de la stat, ziua liberă de 2 decembrie 2022 va trebui recuperată de către aceștia, până la sfârșitul anului, prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru.

Nu vor putea primi liber în 2 decembrie 2022, pe lângă bugetarii a căror activitate nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, nici magistraţii şi celelalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în acea zi şi nici participanţilor în aceste procese.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button