RETETA ZILEI | Spaghetti alla carbonara
Ingrediente pentru 2 persoane:
– 160g spaghetti
– 100g pancetta afumata sau proaspata (bacon mai carnos sau sunculita taraneasca, kaizer)
– o lingura ulei de masline
– 100g pecorino sau parmesan proaspat razuit
– un ou intreg + un galbenus
– sare si piper dupa gust
Intr-o oala mare, puneti la fiert cel putin 2 litri de apa. Cand incepe sa fiarba, condimentati cu sare (foarte putina insa, pentru ca pancetta si branza vor oferi aroma pastelor) si fierbeti al dente, urmarind instructiunile de pe ambalaj.
Cat timp fierb spaghetti, ne ocupam de sos: taiem pancetta sau baconul in cubulete si le prajim in uleiul de masline incins intr-o tigaie incapatoare. Pancetta trebuie prajita pana grasimea devine transparenta si cubuletele sunt crocante.
Tragem de pe foc si lasam sa se racoreasca putin. Intr-un bol amestecam oul, galbenusul, parmesanul dat pe razatoare si piper dupa gust. Daca sosul este prea gros, puneti 2-3 linguri din apa in care fierb pastele.
Adaugam apoi si baconul prajit si amestecam bine, apoi la final punem si spaghetti fierbinti, scoase direct din apa, fara a le scurge in sita sau a le trece sub jet de apa. Amestecati bine pastele cu sosul, potriviti de sare si piper si… gata masa!
Reteta de paste carbonara este ea insasi calorica, insa puteti sa ii mai taiati din calorii daca prajiti baconul intr-o tigaie ceramica sau anti-aderenta fara a pune deloc ulei de masline.
In locul baconului puteti folosi muschi file sau alta specialitate fara grasime. Ce e foarte bine de stiut: oul batut nu trebuie sa intre in contact cu focul, pentru ca atunci o sa avem spaghetti cu omleta. Pastele fierbinti sunt suficiente pentru a coace oul.
POFTA BUNA!
Teo’s kitchen