RETETA ZILEI | Placinta cu ciuperci si verdeturi
Ingrediente pentru 6-8 portii:
– o portie aluat dospit pentru tarte
– o legatura leurda
– o legatura patrunjel
– ½ legatura marar
– o legatura ceapa verde
– o legatura usturoi verde
– 250g ciuperci champignon proaspete
– 100g pancetta (sau bacon sau kaizer)
– 4 linguri smantana
– 3 oua + 1 galbenus
– o lingura ulei de masline
– 100g parmesan proaspat razuit
– sare, piper, nucsoara proaspat macinata
Intr-o tigaie incapatoare am incins uleiul de masline (nu e nevoie de mai mult ulei, pentru ca pancetta lasa si ea grasime) si am prajit pancetta pana s-a rumenit frumos. Am pus apoi ceapa si usturoiul verde, tocata marunt (nu cel mai marunt din lume, nu e musai sa va taiati degetelele ca prietenii de la MasterChef). Dupa ce s-au calit ceapa si usturoiul, punem si ciupercile taiate feliute.
Condimentam cu sare, piper, nucsoara proaspat macinata, toate dupa gust. Ciupercile vor lasa destul de multa apa, asa ca e important ca dupa ce s-au facut, sa scurgeti apa/sucul in exces. Puneti apoi leurda taiata fasii, patrunjelul si mararul tocate marunt si mai lasati compozitia 5 minute la foc mediu, amestecand des, pana si leurda devine moale.
Luam de pe foc, lasam sa se raceasca putin, apoi punem ouale intregi (fara galbenusul pe care l-am scris separat), smantana, parmesanul dat pe razatoare. Impartim aluatul in 2 parti egale si din jumatate din aluat intindem o foaie subtirica, pe care o punem in tava pentru tarte (eu am folosit una patrata, dar si rotunda e la fel de buna, promit).
Deasupra punem umplutura pregatita mai devreme, apoi punem a doua foaie de aluat, capacul cum ar veni, pe care il ungem bine cu galbenusul amestecat cu ½ lingurita apa si apoi il crestam cu cutitul din loc in loc (daca nu il crestam, poate “exploda” la cuptor, pentru ca tarta se transforma intr-o oala sub presiune).
Dam tarta la cuptorul incins la 180°C, 10 minute, pana se rumeneste frumos tarta, apoi o scoatem, o acoperim cu folie de aluminiu,. Scadem temperatura cuptorului la 160°C si lasam tarta la copt 30-45 minute sau pana trece testul scobitorii.
Inca ceva: puteti inlocui baconul si cu o alta sunca mai slaba, sau chiar cu un piept de pui taiat cubulete mici. In loc de 3 oua puteti folosi un ou intreg si albusurile de la alte 2 oua mari iar in loc de smantana puteti sa folositi iaurt. Asta pentru o varianta mai light 🙂
POFTA BUNA!
Teo’s kitchen