Important

RETETA ZILEI | Moussaka de vinete

Ingrediente pentru 8-10 portii:
– ulei de masline pentru prajit (sau ulei de floarea soarelui)
– o ceapa mare, taiata marunt
– 4-5 catei de usturoi
– 600g carne tocata de vita/porc/pui/miel
– 2 vinete mari (mai multe daca-s mai mici)
– 3-4 cartofi mari, curatati de coaja si taiati felii subtiri
– sare si piper dupa gust
– 3-4 rosii mari de gradina
– 2 linguri pasta concentrata de rosii
– ½ lingurita scortisoara
– o lingurita oregano
– o legatura patrunjel verde

Ingrediente

Mai intai taiem vinetele felii subtiri, pe lung sau rotunde, cum avem chef si le punem intr-o sita, pe care o asezam pe un bol. Saram bine vinetele si le lasam in sita 30 de minute, astfel eliminam excesul de apa, vinetele trag mai putin ulei la prajit si sunt mai putin amare.

Pana vinetele stau cuminti in sita, noi ne ocupam de sos: incingem 3-4 linguri de ulei de masline intr-o tigaie mare si calim in el ceapa pana e translucida, apoi adaugam usturoiul. Amestecam in continuu, ca usturoiul sa nu se arda si sa devina amar. Adaugam carnea tocata (eu am folosit de pui) si amestecam bine cu o lingura de lemn, pentru a marunti carnea.

Intre timp, punem o craticioara cu apa la fiert si scufundam in apa clocotita rosiile, rand pe rand, apoi le trecem pe sub jet de apa rece, ca sa oprim fierberea. Asta ne va ajuta sa decojim rosiile, pe care apoi le taiem marunt si indepartam pe cat posibil samburii.

Preparare

Cand carnea tocata e facuta, punem rosiile, apoi pasta de tomate, amestecam bine, condimentam cu scortisoara, oregano, sare, piper. Lasam sosul sa fiarba la foc mic 30-40 de minute sau pana avem un sos bine legat si foarte aromat. La ultimul clocot punem si patrunjelul verde tocat marunt.

Preparare

Pana se face sosul, prajim in ulei incins cartofii taiati felii subtiri, pana se rumenesc pe ambele parti. Ii scoatem pe o hartie de bucatarie pentru a elimina excesul de ulei, apoi ii punem in start uniform pe fundul vasului in care facem musacaua.Vasul trebuie sa fie incapator si e musai sa il ungem cu putin unt inainte de a cladi ingredientele.

Scoatem vinetele din sita, le tamponam cu hartie de bucatarie si cand sunt perfect uscate, le prajim, la fel ca si pe cartofi, in ulei incins, pana sunt rumenite. Dupa ce vinetele si sosul sunt gata, cladim musacaua: peste stratul de cartofi urmeaza un strat de vinete (jumatate din cantitatea de vinete prajite), apoi sosul de carne, apoi ultimul strat de vinete.

Preparare

Ingrediente pentru sosul bechamel:
– 125g unt
– 60g faina
– 1 litru lapte
– 3 oua mari
– o lingurita de nucsoara proaspat macinata
– sare si piper alb dupa gust
– 300g cascaval razuit

Ingrediente pentru sos

Intr-o cratita incapatoare, topim untul, apoi tragem de pe foc, punem faina in ploaie, amstecand bine cu telul, ca sa nu ramana cocoloase. Punem apoi si laptele caldut, amestecand in continuu, apoi condimentam si punem din nou pe foc, la foc mic, amstecand pana sosul se ingroasa.

Tragem de pe foc cat sa punem ouale, amestecam din nou si mai punem putin pe foc. Trebuie sa avem un sos foarte dens. In sos punem jumatate din cantitatea de cascaval razuit, amestecam pana e topit, apoi tragem sosul de pe foc si il turnam peste moussaka.

Deasupra punem restul de cascaval razuit si dam tava la cuptorul incins la 160°C timp de o ora sau pana musacaua are o crusta frumoasa.

Preparare

Desi va asigur ca va fi foarte dificil din cauza aromelor, incercati totusi sa lasati musacaua sa se raceasca cel putin 40 de minute inainte sa o taiati.

Moussaka de vinete

Moussaka de vinete

 

POFTA BUNA!

 

 

Teo’s kitchen

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page