RETETA ZILEI | Gnocchi cu pui si sos Gorgonzola
Ingrediente
Gnocchi:
1 kg de cartofi
300 gr faina
1 ou
Sare
Piper
Parmezan
Sosul de gorgonzola
Ingrediente:
12 pahar vin alb sec
13 smantana lichida
300 gr branza gorgonzola
Sare
Piper
Mod de preparare
Cartofii se pun la fiert in coaja intr-o oala cu apa rece. Se fierb la foc potrivit 35 de minute. Se curata cartofii de coaja si se paseaza ca pentru piure. Pe blatul de lucru se intind cartofii intr-un strat subtire ca sa se raceasca. Intr-un bol se bate oul cu sare si piper.Se face o scobitura in mijlocul cartofilor si se toarna oul in scobitura.Se adauga putin parmezan ras si se framanta.
Se adauga faina putin cate putin pana se obtine o coca lipicioasa. Cand se incorporeaza faina,procesul trebuie sa dureze 3-4 minute pentru ca coca framantata prea mult necesita multa faina iar galustele gnocchi nu vor iesi pufoase. Aluatul se imparte in 6 bucati egale.Din fiecare bucata se formeaza un rulou gros de 3 cm in diametru. Se taie rulourile in bucati egale de 3 cm lungime.
Fiecare bucatica de aluat se rotunjeste cu podul palmei formand o bila. Cu ajutorul unei furculite se da forme la gnocchi.Se pudreaza degetul mare cu faina si se ruleaza bila de aluat pe dintii furculitei. Dupa aceasta se pun la fiert la foc potrivit.Cand sunt gata ies la suprafata.
Intr-un vas se pune vinul la foc iute si se lasa pana se reduce cantitatea la jumatate.Se da focul mic,se adauga smantana si se mai lasa sa fiarba cateva minute,apoi se adauga branza gorgonzola,sarea,piperul si se lasa sa fiarba la foc potrivit 15 minute pana se ingroasa amestecand din cand in cand.In timp ce fierbe sosul se caleste un piept de pui in unt si rozmarin pana isi schimba culoarea.
Dupa aceea se tapeteaza o tava termorezistenta cu unt se pun gnochii in tava,peste gnochii se pun bucatile de pui iar apoi se toarna sosul de gorgonzola. Optional,deasupra se poate presara cascaval ras. Se da tava la cuptor pana se rumeneste deasupra.
POFTA BUNA!
goodfood.ro