RETETA ZILEI | Cartofi dulci şi spanac la cuptor
Cartofi delicioşi la cuptor. Pentru o textură cremoasă, se foloseşte smântână pentru frişcă. Smântâna slabă se separă un pic, dar aroma este totuşi bună şi are un conţinut mai mic de grăsimi.
Ingrediente
300ml de smântână dulce slabă
1 căţel de usturoi decojit
2 fire de cimbru sau rozmarin
250g de spanac congelat
nucşoară proaspăt rasă
unt pentru uns
850g de cartofi dulci, decojiţi şi feliaţi mărunt (felii cam de 3mm grosime)
25g de brânză tare rasă, precum cheddar sau parmezan
VARIANTĂ NEVEGETARIANĂ
2 cotlete de miel, 1 fir de cimbru sau rozmarin şi 1 linguriţă ulei de măsline, per porţie
Mod de preparare
Se încălzeşte cuptorul la 180° C/gaz 6. Se pun smântâna, usturoiul şi firele de verdeaţă într-o cratiţă mică şi se încălzeşte treptat la temperatura de fierbere sau aproape de aceasta. Se opreşte focul, se asezonează şi se lasă să se infuzeze.
Se pune spanacul într-o strecurătoare, se toarnă un ibric de apă fiartă şi se lasă să se scurgă câteva minute. Apoi se stoarce cât mai multă apă posibil. Se asezonează cu sare, piper şi nucşoară proaspăt rasă.
Se unge bine cu unt un vas termorezistent şi se aşază jumătate din feliile de cartofi dulci pe fundul acestuia. Se aşază un strat de spanac, apoi cartofii rămaşi. Se toarnă amestecul de smântână printr-o sită pentru a îndepărta usturoiul şi ierburile, apoi se presară brânza. Se coace totul 45-55 de minute până se rumeneşte şi se înmoaie.
Între timp, dacă se servesc cotletele, se încinge o tigaie-grătar sau o tigaie normală şi se taie mărunt frunzele de verdeaţă. Se freacă cotletele cu ulei, sare şi piper, apoi se frig sau se prăjesc 3-4 minute pe fiecare parte sau până sunt făcute după preferinţe.
Se lasă cartofii şi cotletele 5 minute, apoi se servesc cu o salată verde mare.
POFTA BUNA!
goodfood.ro