DiverseRetete

RETETA | Varză călită, gătită din varză murată

O reţetă de iarnă lungă, de post sau “de dulce”, varza murată se remarcă prin simplitate şi gust, fiind o garnitură extraordinară pentru fripturile de porc sau cârnaţi dar şi o mâncare în sine. Garnitură de origine germanică, varza călită (gătită din varză acră) se găteşte diferit de la zonă la zonă dar, în mai toate cazurile, reţeta rămâne simplă, pentru a scoate în evidenţă gustul puternic al verzei murate.

Porţii: 4-6

Timp de preparare: 90-100 de minute

Ingrediente:

  • 1 căpăţână de varză acră
  • 3 linguri de untură (sau 4 de ulei pentru varianta de post)
  • 1 ceapă mare
  • 2 foi de dafin
  • 5-6 boabe de enibahar
  • 1 lingură de cimbru uscat (opţional)
  • 1 lingură de mărar uscat (opţional)
  • piper negru măcinat

Preparare:

Gustaţi varza. Dacă este prea sărată, puneţi-o la desărat, desfăcută în foi, în apă rece câteva ore.
  1. Tocaţi varza din cuţit.
  2. Curăţaţi şi tăiaţi ceapa peştişori.
  3. Încingeţi untura (sau uleiul) într-o cratiţă cu capac.
  4. Adăugaţi ceapa şi sotaţi-o până se înmoaie.
  5. Adăugaţi varza.
  6. Amestecaţi bine şi adăugaţi 500 ml de apă.
  7. Adăugaţi foile de dafin şi boabele de enibahar. Opţional, adăugaţi pe finalul preparării şi cimbru şi/sau mărar.
  8. Acoperiţi cratiţa şi fierbeţi la foc mic, timp de aproximativ 1 oră, amestecând din când în când. Dacă e cazul, mai adăugaţi apă.

Varza călită este o garnitură ideală pentru fripturi din carne de porc, cârnaţi, chiftele, pârjoale, etc. De asemena, varza calită se poate consuma ca atare, cu mămăligă.

Sursa: www.cevabun.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page