Retete

RETETA | Pască cu brânză dulce și stafide

Ingrediente:

300g faina
60ml lapte
450g zahar
6 oua
200g unt
25g drojdie
coaja de la o lamaie
coaja de la o portocala
1 kg branza de vaci
2 linguri smantana
200 g stafide
2 pliculete zahar vanilinat
un praf de sare

Mod de preparare:

Pune faina intr-un bol, fa o adancitura in mijloc si adauga 2 oua, drojdia, laptele si 200 g zahar. Framanta toate ingredientele si vei obtine un aluat pe care trebuie sa il lasi sa creasca la caldura.
Prepara umplutura in alt bol, in care vei pune: branza de vaci, smantana, 250 g zahar, coaja de lamaie si de portocala, un praf de sare, doua linguri de faina, zaharul vanilinat si 4 oua. Toate acestea se amesteca cu mixerul, iar la sfarsit se adauga stafidele. Asaza foaia de aluat crescuta intr-o tava unsa cu unt. Formeaza un sul rasucit de grosimea unui deget si taie-l in doua bucati, pe care le intinzi cu sucitorul. Aseaza prima foaie in tava unsa cu unt, toarna compozitia, iar apoi acopera cu cealalta foaie, presand usor. Pune tava in cuptorul preincalzit si las-o pana cand devine rumena.

In trecut, cojile oualor folosite la prepararea aluatului de pasca se aruncau pe o apa curgatoare in Sambata Pastelui, pentru a ii anunta pe Blajini (popor mitic care vietuia sub pamant) ca se apropie cea mai mare sarbatoare a crestinilor. In traditia populara, exista credinta ca ouale consumate de Paste detin puteri miraculoase, fiind capabile sa vindece boli sau sa protejeze animalele. In dimineata primei zile de Paste, copiii trebuie sa se spele pe fata cu apa in care a stat un ou rosu si un ban de argint, ca sa fie sanatosi, curati precum argintul si rosii la fata precum oul vopsit.

Sursa: retete.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page