Retete

RETETA | Mucenici Moldovenești

Ingrediente:

  • 1 kg de faina
  • 3 oua
  • 125 gr zahar
  • 450 ml lapte
  • 2 pliculete drojdie uscata /50 gr drojdie proaspata
  • 50 ml ulei
  • o lingurita sare
  • coaja de la o lamaie
  • 1 esenta de vanilie
  • Pentru sirop:
  • 300 ml apa
  • 150 zahar
  • o esenta de lamiae
  • coaja de la o portocala
  • pentru decor miere de albine si nuca macinata

Mod de preparare:

Se amesteca drojdia cu doua linguri de zahar si se adauga putin lapte apoi se adauga cate putina faina amestecand contiuu pana cand devine ca o smantana groasa, se acopera cu folie alimentara si se lasa sa creasca 15 minute, intre timp se pune faina intr-un lighean.

Se amesteca ouale cu zaharul ramas, se incalzesta laptele, sa fie caldut nu fierbinte, peste faina se pune maiaua (drojdia crescuta), ouale batute cu zaharul, sarea, esentele, coaja de lamaie, si se incepe framantarea adaugand cate putin lapte pana se incorporeaza tot laptele, la sfarsit se pune si uleiul, se acopera cu folie alomentara si se lasa la loc cald la dospit circa 1 ora.

Dupa o ora se iau bucati din aluat mari cam cat o minge de tenis e camp se face un sul lung si i se da forma de 8, se pun in tava tapetata cu hartie de copt, se umple tava cu opturi din aluat se acopera din nou cu folie alimentara si se mai lasa la crescut inca 20-30 minute la loc cald, se ung cu ou batut cu putin lapte si apoi se baga la cuptor deja incalzit, se coc la foc moderat.

Siropul se pune pe foc apa cu zaharul si coaja de portocala si esenta de lamaie se fierbe apoi se lasa la racit, cand mucenicii calduti se ung cu sirop, eu i-am bagat doar cu fata repede in sirop si i-am scos imediat apoi ii ungeti cu miere si presarati nuca macinata.

Sursa: www.reteteculinare.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page