Retete

RETETA | Carne de porc cu sos alb la cuptor

Ingrediente:

– 800 de grame de pulpă de porc sau chiar 1 kg

– 4 morcovi potriviți

– sare

– cimbru

– piper boabe și piper măcinat

Pentru sosul alb ai nevoie de:

– 100 de grame de unt

– 100 de ml de smântână

– 2 cepe

– 2-3 lingurițe de făină

– 50 de ml de apă

– 100 de ml de vin alb dulce de calitate

Mod de preparare:

Mai întâi pune carnea de porc la fiert, într-o oală mai mare. Acoperă carnea cu apă, condimentează cu sare, piper boabe și piper măcinat și cimbru și lasă la foc potrivit să fiarbă bine. Taie apoi morcovii rondele și adaugă-l peste carne. Se las la fiert împreună, verificând din când în când.

Este nevoie de ceva timp pentru fierbere, dar nu ar trebui să fiarbă prea mult, deoarece va sta și în cuptor. Când sunt fierte, carnea și morcovii rondele se scot și se pun într-o tavă de teflon. Se stropesc cu zeama în care au fiert și cu 50 de ml de vin alb, adică jumătate de cantitate. Pentru a căpăta un gust aparte, se mai țin câteva minute la cuptor, timp în care se face sosul alb.

Se taie ceapa și se toacă mărunt. Se pune la călit în puțin unt și se stinge cu restul de vin alb. Se condimentează cu sare, piper măcinat și cimbru și se lasă 2-3 minute să fiarbă. Apoi, se adaugă făina treptat, iar la final smântâna. Se amestecă continuu și cu grijă, pentru a nu face cocoloașe. Ca să fie mai sigur, făina se cerne și se toarnă în ploaie.

Când este gata sosul, se scoate și carnea frumos rumenită, se taie bucăți mici, se ornează cu morcovii rondele și cu sos alb. Alături de o salată verde sau de mămăliguță este o mâncare delicioasă. Poftă bună!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page