Local

Puşi la plată deşi nu au utilităţi. Cum sunt batjocoriţi chiriaşii ANL de către autorităţi

În jur de 40 de familii din Botoşani au ajuns bătaia de joc a autorităţilor locale, după ce au primit repartiţii în scări de blocuri ANL fără gaz şi electricitate. Deşi oamenii nu pot locui acolo, sunt obligaţi să plătească chirie.

La marginea municipiului Botoşani, se află un cartier cu opt scări de bloc ANL. Lucrările la aceste blocuri au fost finalizate în urmă cu aproximativ patru ani, dar nici până astăzi chiriaşii nu s-au mutat dintr-un motiv de-a dreptul halucinant. Nici până în prezent, Primăria Botoşani nu a fost în stare să asigure toate utilităţile, adică gaz şi curent electric.

În schimb, într-un cadru festiv, la care au luat parte şi doi parlamentari PSD, în jur de 40 de familii au primit cheile şi repartiţiile pentru aceste locuinţe, la începutul anului 2021. Abia după ce au încercat să se mute în noile apartamente chiriaşii şi-au dat seama că nu au cum să locuiască acolo fără utilităţi. Deşi nu se pot muta, Primăria, prin societatea locativă din subordinea Consiliului Local, le cere chirie lunar. De trei luni, nimeni nu a mişcat un deget pentru a-i ajuta pe chiriaşi să se mute sau măcar pentru a racorda blocurile la utilităţi.

„Am aşteptat 11 ani o locuinţă ANL”  

Cristian Herţug este un tânăr botoşănean de aproximativ 40 de ani şi acum mai bine de un deceniu a depus o cerere pentru o locuinţă ANL. De atunci şi până la începutul acestui an nu a primit niciun răspuns. După o aşteptare de 11 ani împreună cu soţia, au primit cheile de la un apartament ANL, pe Şoseaua Iaşiului. Totul s-a petrecut într-o atmosferă festivă, la care au participat 40 de familii, Cosmin Andrei, primarul oraşului, dar şi doi parlamentari PSD. Pentru familia Herţug, bucuria primirii cheilor şi a repartiţiei a fost de scurtă durată.

Oamenii şi-au dat seama că au primit un apartament cu două camere în care nu pot locui. Nu avea curent electric, şi nici gaz. „De 11 ani aştept să primesc o locuinţă ANL. Acum trei luni-trei luni jumătate am primit cheile, dar locuinţa nu are gaz şi lumină, ci doar apă. Practic nu se poate locui aici fără apă caldă, căldură şi lumină”, spune Cristian Herţug.  În situaţia sa se află şi celelalte 39 de familii. Oricum, nici măcar rampe de gunoi nu există în faţa blocurilor, astfel că nu ar avea unde duce deşeurile menajere.

„Intru pe a treia lună de plată a chiriei”   Culmea, deşi nu au posibilitatea de a locui efectiv în acele apartamente, botoşănenii repartizaţi la ANL-urile de pe Şoseaua Iaşiului trebuie să-şi plătească chiria. Locuinţele au fost predate la Locativa, societatea de stat subordonată Consiliului Local, care gestionează fondul locativ, iar chiriaşii au încheiat deja contracte. „Am plătit, fără să locuim aici. Intrăm deja pe-a treia lună de plată. Cazul meu este mai fericit, nu plătesc aşa de mult, dar sunt familii care plătesc şi 400-450 de lei pe lună.”, spune Cristian Herţug.

„Oamenii sunt pasaţi dintr-o parte în alta”  

Chiriaşii au apelat la Locativa, de unde au fost trimişi la Primărie, cei care le-au dat cheile înainte ca utilităţile să fie asigurate. De la Primărie sunt redirecţionaţi înapoi către Locativa, cea care gestionează fondul locativ. Situaţia a fost semnalată de consilierul local Raluca Curelariu, în repetate rânduri, în şedinţele de Consiliu Local. „Oamenii sunt pasaţi dintr-o parte în alta fără a se rezolva nimic concret. Oamenii aceia sunt disperaţi, pe bună dreptate. Am vorbit cu o doamnă care mi-a spus că are cererea depusă de 15 ani”, spune Raluca Curelariu.

ANL-uri cu cântec  

Încă de la început, ANL-urile de pe Şoseaua Iaşiului au fost o problemă. Finalizate în 2018, a fost nevoie de aproape trei ani şi jumătate ca acestea să fie racordate la sistemul de apă şi date în folosinţă, însă nu şi la gaz şi energie electrică. Constructorii spun că nici nu oferă garanţie pentru finisaje în condiţiile în care locuinţele au stat închise.

Primarul PSD al oraşului, Cosmin Andrei, îi acuză pe cei de la Locativa că nu-şi fac treaba, societatea fiind condusă de fostul primar PNL Cătălin Flutur. „Suntem în situaţia în care locuinţele au fost recepţionate şi cei care trebuie să le administreze se plâng că nu au fost recepţionate corect. Primăria a predat acele locuinţe în administrare. Dacă societatea Locativa nu administrează bine locuinţele sau spaţiile cu altă destinaţie, Primăria va administra prin serviciul patrimoniu locuinţele ANL”, spune primarul Cosmin Andrei.

De cealaltă parte, directorul adjunct al Locativa, Florinel Gornea, precizează că recepţia s-a făcut fără ca Primăria să spună că acele locuinţe nu aveau utilităţi. „După ce s-a făcut recepţia de către Primărie, nimeni n-a spus că locuinţele nu aveau utilităţi”, a precizat directorul adjunct Locativa.

Sursa: adev.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Share This Article:

close

error: Alert: Content is protected !!