Educatie

Procesul etichetelor la Liceul cu Program Sportiv Botoșani – FOTO

Ieri (joi,10 noiembrie), la Liceul Sportiv Botoșani, a avut loc o activitate deosebit de îndrăgită de elevi numită ”Procesul etichetelor”, după un format realizat de Asociația pentru Protecția Consumatorilor Botoșani. Astfel de activități au fost desfășurate de-a lungul timpului în numeroase școli și licee din Municipiul Botoșani și Dorohoi și chiar la Uvertura Mall, cu participarea a sute de elevi.

Pentru ediția din 10 noiembrie 2022, promotorii au fost „Ambasadorii Parlamentului European„ din cadrul Liceului, îndrumați de doamna profesoară Carmen Silvia Ciobanu, alături de un grup consistent de elevi din clasele a IX-a și a XI-a.

”Procesul etichetelor” s-a desfășurat ”ca la carte”: cu ”complet de judecată”,”acuzare”, ”apărare” și public. Etichetele supuse judecății tinerilor consumatori au fost trase la sorți dintr-un teanc consistent de alte etichete colectate de tineri.

Sub îndrumarea doamnei profesoare  Ciobanu elevii au găsit singuri elementele necesare unei dezbateri corecte și bine informate folosind surse verificate de pe internet: saituri oficiale ale autorităților, institutelor de cercetare și ale unor organizații de consumatori. In primă fază au identificat regulile și normele cuvenite pentru etichetarea produselor atât la nivel european cât și la nivel național. Apoi au tras la sorți etichetele și au trecut fiecare exemplar prin filtrul respectării normelor de etichetare:  ■ să fie exacte ■ să fie vizibile și ușor de înțeles

■ să nu inducă în eroare să nu poată fi șterse.

Ce tip de informații trebuie să fie menționate: ■ denumirea produsului ■ lista ingredientelor (inclusiv orice aditivi) ■ informații privind alergenii ■ cantitatea anumitor ingrediente ■ marcarea datei (a se consuma de preferință înainte de/până la) ■ țara de origine, ■ numele și adresa operatorului sau a importatorului ■ cantitatea netă ■ condițiile speciale de păstrare și/sau condițiile de utilizare ■ instrucțiunile de utilizare, dacă este necesar ■ declarația nutrițională.

Discuțiile au fost deosebit de animate iar liceenii, atât cei mai mari cât și cei mai mici, au dovedit că, dacă sunt puși în temă și li se dau anumite repere, știu să navigheze cu rapiditate și eficiență pe internet în domeniu, știu să pună și să își spună întrebări, știu sa caute și să găsească răspuns. Astfel au aflat ce înseamnă ”ouă de categoria A„ , care este diferența între ouăle făcute de găini care au crescut în „baterii„ și cele crescute liber în curte, care este diferența dintre hrănirea găinilor cu „furaje concentrate„ și  cele care se  hranesc ciugulind prin ogradă.

Împreună cu îndrumătorii activității au aflat: ■  ce este eticheta în nutrițională și au fost îndemnati să găsească ■ dimensiunea minimă a corpului de literă care trebuie folosit la etichetare și care este de 1,2 mm. Au făcut observații de perspicacitate interesându-se  îndeaproape de informațiile privind data producției și au sugerat ca acestea să fie trecute și pe cutie, în exterior, în mod vizibil, Au constatat că unele date pot fi șterse cu ușurință, au fost foarte atenți cu privire la locul producției și adresa producătorului cât și cu datele de contact. Îndrumătorii activității, doamna prof. Carmen Ciobanu și Radu Cajvaneanu, vicepreședinte al Asociației pentru Protecția Consumatorilor Botoșani au atenționat asupra unor ingrediente mai puțin dorite în compoziția unor alimente precum: ■  potențiatori de aromă care păcălesc creierul și pot conduce la dependență ■ nitrații și nitriții ■ grăsimile nesănătoase precum cele hidrogenate ■ benzoatul de sodiu. Unele dintre acestea pot conduce în timp la boli grave precum cancerul sau bolile cardiovasculare.

Fiindcă se apropia data de 11 noiembrie marcată în România ca Black Friday de multe magazine a fost făcut și un sondaj în rândul participanților (vezi foto): https://photos.app.goo.gl/5e5ytZ6G3EjwV3Wt6

Din partea Asociației pentru protecția consumatorilor au fost oferite celor mai activi premii constând în pixuri, publicații, agende, rigle speciale. Discuțiile au continuat într-un mod informal și după sfârșitul activității propriu zise adâncind unele aspecte. Participanții au declarat că sunt interesați să formeze anumite grupuri de discuții pe tema unei alimentații sănătoase în cadrul liceului având în vedere că, în calitate de viitori sportivi sau profesori de sport (dar nu numai) au nevoie de o minte sănătoasă întru-un corp sănătos.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page