Local

Preot din Botoșani reclamat pentru implicarea în alegerile prezidențiale: Sancțiuni posibile pentru clerul implicat în campanie

Arhiepiscopul Tomisului și episcopul de Huși au primit un avertisment scris pe linie ierarhică și trebuie să își corecteze comportamentul pentru că s-au implicat în campania electorală.

Pe lângă ei, 30 de preoți și parohii așteaptă să își afle sancțiunile pentru acuzații asemănătoare. Arhiepiscopul de la malul mării, ajuns la a doua abatere, riscă să fie judecat de un înalt for al Bisericii Ortodoxe, dacă abaterile vor continua, iar pedepsele merg de la avertismente până la caterisire.

Preotul Teodor Ciurariu din Botoșani se află printre cei 30 de preoți reclamați pentru implicarea în campania electorală a alegerilor prezidențiale. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a întocmit o listă cu acești clerici, iar pedepsele pentru abaterile constatate variază de la avertismente până la caterisire.

Printre cei mai menționați preoți se numără Ciprian Mega, cunoscut și sub numele de „preotul regizor”, Radu Preda și Calistrat Chifan din Iași. În zona Moldovei, au fost identificați zece clerici implicați, inclusiv episcopul de Huși, care a primit o dojană pentru comentarii critice făcute în predica de Crăciun, fără a-i menționa numele.

Arhiepiscopul Tomisului și episcopul de Huși au primit avertismente scrise și au fost instruiți să își corecteze comportamentul. În cazul altor preoți, reprezentanții arhiepiscopiilor implicate nu au stabilit încă sancțiuni, urmând să analizeze situațiile până la 1 martie 2025,potrivit stirileprotv.ro

Este important de menționat că implicarea preoților în campania electorală este interzisă de regulamentele Bisericii Ortodoxe Române, iar astfel de abateri pot atrage sancțiuni disciplinare.

Credincioșii au reclamat mai mulți preoți la cancelaria Sfântului Sinod, cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe. Responsabilii au întocmit o listă în funcție de numărul de sesizări primite. Pe primele locuri sunt preotul Ciprian Mega, zis și preotul regizor, preotul Radu Preda și părintele Calistrat Chifan, de la Iași.

Din zona Moldovei, în decizia Sfântului Sinod sunt menționați zece clerici: episcopul din Huși – sancționat cu dojană, și nouă preoți din Iași, Neamț, Botoșani și Suceava.

Sfântul Sinod îi reproșează episcopului de Huși că l-a criticat în predica de Crăciun pe Călin Georgescu, fără să îi menționeze însă numele.

În cazul episcopului de Huși, purtătorul de cuvânt al Episcopiei a susținut că nu este necesar niciun punct de vedere al instituției. În privința celorlalți preoți, reprezentanții celor două arhiepiscopii implicate spun că nu au stabilit încă nicio sancțiune. Vor analiza totuși, până la 1 martie, ce măsuri se impun.

Spre deosebire de ceilalți preoți, episcopul din Huși și arhiepiscopul Teodosie au primit dojană scrisă din partea Sinodului.

Înalt Prea Sfințitul Teodosie a fost mustrat cu dojană sinodală scrisă după ce, într-un interviu acordat presei străine, l-a lăudat pe Călin Georgescu. Într-un dialog cu jurnaliștii de la publicația franceză Le Figaro, acesta a afirmat că Georgescu este mai degrabă un om al lui Dumnezeu decât un politician.

Tot în cadrul interviului, Teodosie a avut cuvinte de apreciere și pentru președintele rus, Vladimir Putin, descriindu-l drept „un om al împăcării și un constructor de biserici.”

Cancelaria Sfântului Sinod a solicitat tuturor eparhiilor, încă din 12 decembrie anul trecut, să analizeze situațiile în care preoții s-au implicat în mod public în campania electorală și să aplice sancțiuni, după caz. În acest sens, preotul Ciprian Mega este oprit de la slujire de către Episcopia Oradei, pentru 30 de zile.

Eparhiile au timp până la 1 martie 2025 să decidă ce sancțiuni vor aplica preoților care apar în documentul Sfântului Sinod.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page