EvenimentImportant

Povestea unui vis împlinit. Ansamblul Parohial „Sf. Ioan Botezătorul” Bucecea, simbolul unității creștinilor din localitate – FOTO&VIDEO

Troparul ,,Mântuiește, Doamne, poporul Tău/ Și binecuvântează moștenirea Ta/ Biruință binecredincioșilor creștini/ Asupra celui potrivnic dăruiește/ Și cu crucea ta păzește pe poporul Tău” a fost cântat de peste 2000 de persoane prezente, duminică, la Bucecea, unde a fost sfințit Ansamblul Parohial „Sf. Ioan Botezătorul”. În mijlocul credincioșilor s-a aflat ÎnaltPreasfințitul Teofan, care a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un sobor impresionant de preoți și diaconi, sfințind apoi lucrările ce s-au săvârșit în acest locaș. La finalul slujbei, ierarhul a invitat mulțimea prezentă să rostească la unison troparul Înălțării Sfintei Cruci și vocilor celor prezenți au devenit un singur glas, al bucuriei și recunoștinței.

Bucuria

Creștinii din orașul Bucecea s-au pregătit ireproșabil pentru eveniment, însă numărul celor care au vrut să asiste a depășit orice așteptări. Au ținut să fie prezenți la momentul bucuriei credincioși din localitățile apropiate, care au venit majoritatea pe jos, într-un pelerinaj al iubirii. Preoții care au slujit sfânta liturghie, alături de Inaltpreasfințitul mitropolit Teofan, în marea lor majoritate erau fii ai orașului, care însă desfășoară grele misiuni în diverse țări din Europa sau în țară. Au venit special pentru eveniment preoți din Italia, Germania și chiar din Franța. Preotul Ciprian Matei, diaconul Preafericitului Daniel a făcut și el parte, ca fiu al orașului, din soborul care a sfințit evenimentul. La sfârșitul Sfintei Liturghii, a urmat înmânarea distincțiilor celor mai importanți enoriași din Bucecea, care au contribuit în trei decenii la finalizarea proiectului. Cei 15 nominalizați să primească din mâna mitropolitului Teofan diplomele reprezintă de fapt simbolul tuturor credincioșilor din orașul Bucecea, care duminică și-au văzut visul împlinit, după peste 30 de ani de osteneli de ordin financiar și nu numai.

Cel care a luptat ca acest proiect să prindă contur a fost preotul Vasile Cojocariu, fost profesor la Seminarul Teologic din Dorohoi. A plecat la cele veșnice, însă, cu doi ani înainte de a-și vedea visul realizat. S-a luptat cu autoritățile comuniste, care cu greu i-au aprobat demararea proiectului, cu lipsurile financiare și cu vremurile mereu în schimbare. Alături i-au stat însă credincioșii din orașul Bucecea, care cu mic, cu mare, au pus umărul la ridicarea unui simbol al unității în credință în oraș.

Ar fi fost cu siguranță mândru de fiul său, Ioan Emanuil Cojocariu, actualul preot paroh care a reușit, duminică să arate tuturor că atunci când sunt uniți în credință, oamenii pot face lucruri mărețe. Complexul parohial de la Bucecea rivalizează oricând cu o mănăstire din Moldova și este unul dintre cele mai frumoase și puține din județul Botoșani.

Visul

Data aleasă, 13 septembrie, pentru sfințirea ansamblului parohial are o încărcătură deosebită pentru comunitatea parohială „Sfântul Ioan Botezătorul” – Bucecea. Este ziua de naștere a celui care a inițiat în urmă cu treizeci de ani construcția bisericii, iar în anul 2018 a trecut la cele veșnice: Preotul Vasile Cojocariu, profesor al Seminarului Teologic din Dorohoi.

Istoricul Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din Bucecea începe în 1936. Până la acel moment, pe locul actual era cimitirul satului cu o capelă care ținea de prima parohie din localitate, „Sfântul Nicolae”. Pr. Vasile Cojocariu a venit la Bucecea în 1985. A găsit bisericuța și turnul clopotniță construite în 1888 din lemn, fără fundație, într-o stare avansată de degradare.

Și lupta…

După o luptă de aproximativ trei ani cu autoritățile comuniste, a reușit să obțină o autorizație de „reconstrucție” a bisericii. Comuniștii însă i-au aprobat construcția doar pe același amplasament, la aceleași dimensiuni și din aceleași materiale, lucru care nu a fost respectat.

Astăzi se înalță la Bucecea o biserică impunătoare, dar și un centru social cu paraclis, agheasmatar, lumânărar și alte anexe. Biserica a fost pictată în perioada 2009-2018. 85% din lucrările de pictură au fost executate de Centrul de Conservare și Restaurare a Patrimoniului de Artă Creștină RESURRECTIO – Mitropolia Moldovei si Bucovinei, iar 15% din lucrări de pictorul bisericesc Dumitru Pascari. Lucrările de pictură au fost realizate cu sprijinul financiar al credincioșilor, a Secretariatului de Stat pentru Culte și al Consiliului Local – Primăria Orașului Bucecea. Pardoseala lăcașului de cult este din granit. Sub aceasta se află sistemul de încălzire instalat la începutul acestui an. În paralel cu construcția bisericii, începând cu anul 1991, a fost ridicat Centrul Social cu Paraclis „Sfântul Vasile cel Mare”. Centrul cuprinde, pe lângă paraclis, o sală pentru activități cu tinerii, birou parohial, bucătărie, dar și o sală mortuară. În cadrul parohiei funcționează o filială a Asociației Tineretului Ortodox Român (ATOR) care întreprind diverse activități culturale, educative și filantropice. Tinerii au fost implicați și în pregătirile pentru sfințirea bisericii, dar și în promovarea evenimentului pe rețelele de socializare.

La eveniment au fost prezenți primari din multe localități din județ, dar și numeroase oficialități.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page