Important

POLITICA | Premierul MRU pune Fiscul, Vama, DNA-ul şi Poliţia să scoată în DOUĂ LUNI 2 miliarde de euro de la evazionişti.

Premierul Mihai Ungureanu a cerut miniştrilor şi şefilor de autorităţi implicaţi în combaterea evaziunii fiscale ca, în termen de două luni, să verse la buget venituri reprezentând cel puţin 1,5% din Produsul Intern Brut, echivalentul a 2 miliarde de euro, în special din acţiuni împotriva contrabandei cu alcool şi produse vegetale.

Solicitare a fost formulată în şedinţa de vineri a comitetului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale, la care au participat, alături de miniştrii implicaţi, şi preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale a Vămilor, Gărzii Financiare, Ministerului Public, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Departamentului de Luptă Antifraudă, Poliţiei Române şi Poliţiei de Frontieră.
Într-un comunicat transmis de Guvern la finalul reuniunii se arată că şeful Executivului a cerut continuarea acţiunilor de combatere a evaziunii fiscale, cu accent asupra contrabandei cu alcool şi cu produse vegetale.
“Avem venituri de 33% din PIB, sub media europeană de 40%. Vă cer ca, în termen de 60 zile, acţiunile dumneavoastră de combatere a evaziunii fiscale în zonele alcool şi produse vegetale, cu respectarea prevederilor legale, să aducă venituri la buget de cel puţin 1,5% din PIB. Aveţi sprijinul meu necondiţionat pentru aplicarea măsurilor necesare obţinerii acestui rezultat”, a afirmat Ungureanu, citat în comunicat.
Produsul Intern Brut este prognozat pentru acest an la 579,6 miliarde lei, ceea ce presupune ca într-un interval de două luni să fie vărsate la buget 8,6 miliarde lei (aproximativ 2 miliarde euro).
Veniturile bugetare sunt estimate pentru acest an la 195,3 miliarde lei (33,7% din PIB), în creştere cu 0,4 puncte procentuale faţă de anul trecut, în principal din contribuţii sociale, TVA şi accize.
Potrivit aceleiaşi surse, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a arătat că legislaţia românească are pârghii legislative şi instrumente pentru combaterea evaziunii fiscale şi a precizat că va efectua o analiză “riguroasă” privind aplicarea legislaţiei în domeniu şi că, dacă se vor impune modificări, acestea vor fi propuse Guvernului.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a afirmat de asemenea că angajaţii din subordine “vor interveni prompt şi vor sesiza fără întârziere cazurile de complicităţi ale autorităţilor cu evazioniştii.
La rândul său, ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, a afirmat că intensificarea măsurilor de combatere a evaziunii fiscale va permite autorităţilor să fie mai “flexibile” în ceea ce priveşte cheltuielile cu investiţiile, menţinând ţinta de deficit bugetar pentru acest an de 1,9% din PIB.
În ceea ce îl priveşte, ministrul Economiei, Lucian Bode, a arătat că, prin ANPC, este verificată riguros calitatea şi conformitatea produselor din gama benzinelor şi motorinelor comercializate pe teritoriul României.
Sursa : gandul.info

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page