POLITIC | Senator Doina Federovici: Rectificare bugetară pozitivă și pentru Botoșani

În urma rectificării bugetare pozitive aprobate de guvern săptămâna trecută, județul Botoșani a beneficiat de una dintre cele mai mari sume de bani alocate unui județ, 31144 mii lei, sumă defalcată din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.
Din sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor, suma de 1815 mii lei alocată județului Botoșani are următoarele destinații: 1119 mii lei pentru susținerea sistemului de protecție a copilului, 504 mii lei pentru susţinerea centrelor de asistenţă socială a persoanelor cu handicap, 192 mii lei pentru învăţământul special şi centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională, 100 mii lei pentru salarii, sporuri, indemnizatii si alte drepturi salariale în bani stabilite prin lege, precum și contribuțiile aferente acestora și 92 mii lei pentru plata diferentelor la contribuțiile sociale ce sunt în sarcina angajatorului, aferente sumelor platite, prevăzute prin hotărâri judecătoreşti  având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială  personalului din unităţile de învăţământ special si CJRAE.
Un alt capitol la care județul Botoșani beneficiază de o sumă consistentă, 11448 mii lei, este cel referitor la sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanțarea cheltuielilor comunelor, orașelor și municipiilor pentru anul 2015. Astfel, au fost alocați 3784 mii lei pentru finanţarea de bază a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, 1500 mii lei pentru salarii, sporuri indemnizații și alte drepturi salariale in bani stabilite prin lege, precum și contribuțiile aferente acestora în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, 2284 mii lei pentru cheltuieli prevăzute la art.104 alin.2 lit.b) – d) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, 3318 mii lei pentru hotărâri judecătoreşti pentru plata salariilor în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, 3476 mii lei pentru plata diferențelor la contribuțiile sociale ce sunt în sarcina angajatorului, aferente sumelor plătite prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială  personalului din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat si 870 mii lei pentru finanțarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizațiilor lunare.
           
Sumelor menționate mai sus li se va adăuga o cotă din cei 500000 mii lei pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și  comunale, a cărei repartizare se face prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, având în vedere lungimea drumurilor județene și comunale, capacitatea financiară a județului și analizele de specialitate. Aceste sume vor fi repartizate ulterior către unitățile administrativ teritoriale de către Consiliul Județean.
Având în vedere faptul că Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a primit la rectificarea bugetară 1 miliard de lei pentru continuarea Programului Național de Dezvoltare Locală, categoric județul Botoșani va primi finanțarea corespunzătoare pentru continuarea lucrărilor la cele 55 de șantiere.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close