POLITIC | Proiectul “Primul loc de muncă” a fost aprobat de Senat

Senatul a adoptat propunerea legislativă prin care angajatorii vor putea primi de la bugetul de stat o sumă egală cu valoarea salariului de bază minim brut pentru fiecare tânăr fără experienţă pe care îl angajează pe o perioadă nedeterminată.
Actul normativ urmăreşte facilitarea accesului la primul loc de muncă al tinerilor fără experienţă profesională în scopul reducerii ratei şomajului în rândul acestei categorii, stimularea cererii de forţă de muncă în vederea angajării tinerilor, asigurarea tranziţiei rapide de la şcoală la piaţa muncii şi combaterea efectelor sociale ale inactivităţii tinerilor” a declarat coinițiatorul acestui proiect de lege, senatorul PSD Doina Federovici.  
Propunerea legislativă precizează că angajatorii care încadrează în muncă, cu normă întreagă, pe durată nedeterminată, tineri cu vârsta cuprinsă între 16-35 de ani primesc lunar, pentru fiecare tânăr încadrat pe primul loc de muncă, o sumă egală cu valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
De asemenea, aceşti angajatori sunt scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, pentru aceste persoane, pe o perioadă de 18 luni. Angajatorii sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă ale tinerilor angajaţi cel puţin 36 de luni de la data încheierii lor, în caz contrar, fiind somaţi să restituie integral sumele încasate agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă.
Sumele necesare vor fi asigurate de la bugetul asigurărilor pentru şomaj, prin subvenţionare de la bugetul de stat, precum şi din fonduri europene. Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz și va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016.
Sunt convinsă că proiectul <Primul loc de muncă> va fi un success pe piața muncii și va asigura experiența necesară pentru punerea în valoare a tinerei generații” a concluzionat senatorul Doina Federovici.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close