Politic

POLITIC | PNL Botoșani, despre votul din ședința CJ

Atitudinea indolentă a conducerii P.S.D.-iste a Consiliului Județean Botoșani se păstrează și în acest al treilea an de mandat de când, majoritari fiind, guvernează cu dispreț, nepăsare și incompetență față de populația județului.
În ședința de astăzi, 28 februarie 2019 a Consiliului Județean s-a solicitat o nouă scumpire/creștere de tarife privind serviciul de salubrizare în Zona 4 – Botoșani și Zona 5 – Flmânzi. Prin acte adiționale la contractele de delegare a gestiunii privind colectarea și transportul deșeurilor s-au propus dublarea și chiar triplarea tarifelor, astfel: 114,77 lei/to fără TVA, respectiv 136,57 lei/to cu TVA (în prezent tariful este de 67,87 lei/to fără TVA) pentru Zona 4 – Botoșani și 149,48 lei/to fărăTVA, respectiv 177,78 lei/to cu TVA (în prezent tariful este de 55,09 lei/to fără TVA) pentru Zona 5 – Flămânzi.
Aceste demersuri ale conducerii PSD-iste de dublare și triplare a tarifelor se fac de parcă veniturile botoșănenilor s-au dublat ori triplat în ultimii 3 ani, ori este posibil să se fi uitat doar pe propriile lor fluturașe de salarii. Pentru populația din mediul rural la care se referă actele adiționale creșterile salariale, respectiv pensiile au crescut cu procente între 5 și 10%, fără a lua în calcul efectele inflației sau majorările de prețuri.
Dar de ce spunem noi dispreț, nepăsare și incompetență? Aceste acțiuni de creștere a tarifelor trebuie justificate cu documente și începând din septembrie 2018, timp de 5 luni, în urma schimbului de scrisori multiple între ECOPROCES (asociația de dezvoltare intercomunitară constituită pentru gestionarea serviciului de salubrizare și în care sunt membre toate Unitățile Administrativ- Teritoriale din județ) și operatorul de salubrizare s-au propus tarife de 153 lei/to, 124 lei/to, 138 lei/to, 111 lei/to, 118 lei/to, respectiv 114 lei/to. Modificarea tarifelor de șase ori în cinci luni nu poate fi caracterizată decât printr-un singur cuvânt: incompetență.
Peste toate acestea, pe data de 22 ianuarie 2019, la sediul ECOPROCES s-a desfășurat ședința comisiei lărgite de analiză și evaluare a modificării tarifelor de colectare a deșeurilor pentru zona 4 Botoșani și la care trebuia, (spunem noi că ar fi fost normal și în interesul populației din această zonă), să participe reprezentanții mandatați ai tuturor celor 26 UAT-uri. În lista de prezență la ședința finală de adoptare a noilor tarife sunt menționate doar 17 UAT, iar semnături de prezență se regăsesc în dreptul a numai 6 UAT (Răchiți, Răuseni, Sulița, Ungureni, Unțeni, Vlădeni). Inclusiv UAT jud. Botoșani, respectiv reprezentantul mandatat de Consiliul Județean nu a considerat necesară/oportună/utilă obligația legală să participe la ședință. Mai mult, din procesul-verbal încheiat la sedință nu reiese nici o concluzie asupra nivelului tarifului, acesta fiind semnat de reprezentanții Ecoproces.
În cadrul discuțiilor cu reprezentantul Ecoproces, acesta a dat vina pe primari că nu au venit la ședință. Oare și primarii au această atitudine față de comunitățile care i-au ales?
Cu o astfel de administrație, foarte bine plătită tot din banii contribuabililor, să nu ne întrebăm de ce operatorii, indiferent de numele lor, își îndeplinesc obiectivele economice proprii având la bază taxele și tarifele impuse botoșănenilor.
Consilierii județeni ai PNL au votat împotriva acestor creșteri nejustificate de tarife.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page