AgriculturaECONOMICLocal

Peste 13.000 de cereri unice de plată au fost depuse la APIA Botoșani

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani se află în plină Campanie de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2022. Astfel, în perioada 01.03.2022 – 07.04.2022, au fost depuse 13757 cereri de plată pentru o suprafață de 56059.2 ha.

Completarea Cererilor unice de plată se realizează accesând site-ul APIA www.apia.org.ro, respectiv link-ul aplicației IPA-Online http://lpis.apia.org.ro, iar descrierea amănunțită a utilizării aplicației se găsește în ghidul de utilizare al acesteia care poate fi accesat prin butonul Asistență.

Atenționăm fermierii să răspundă apelurilor telefonice ale funcționarilor APIA și să respecte programările stabilite în vederea depunerii cererilor unice de plată. Dacă nu au fost contactați până în prezent, trebuie să ia legătura cu centrul local APIA la care sunt arondați pentru obținerea de informații în legătură cu depunerea cererii unice de plată. Precizăm faptul că moștenitorii fermierilor decedați se pot prezenta la primăriile din zonele în care locuiesc, în vederea întocmirii documentației către APIA.

Asociațiile și cooperativele agricole care utilizează pășune comunală trebuie să aibă la data depunerii cererii unice de plată contracte de concesiune valabile. Totodată, asociațiile și cooperativele agricole care nu depun cerere unică de plată în nume propriu au obligația de a-și anunța membrii astfel încât aceștia să se prezenta la primăriile localităților unde este pășunea comunală în vederea întocmirii documentelor necesare pentru APIA.

Reamintim fermierilor că se va completa o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă se utilizează suprafețe de teren în diferite localități sau județe. De asemenea, începând din acest an fermierii pot semna cererea de plată folosind semnătura electronică.

Documentele care se atașează la dosarul Cererii unice de plată și modificările aduse acesteia (copie CI/BI/pașaport/certificat de înregistrare la ONRC/ certificat de înregistrare fiscală, dovadă cont bancar activ) se transmit prin mijloace electronice, către Centrele județene și locale ale APIA de care aparțin fermierii.

Informațiile detaliate pentru accesarea fiecărei scheme de plată/măsuri de sprijin, hărțile și listele cu UAT-urile eligibile pentru măsurile de dezvoltare rurală, dar și ghidurile adresate fermierilor, pot fi consultate pe site-ul Agenției.

În conformitate cu prevederile OMADR nr.46/25.02.2022 privind aprobarea formularului – tip al cererii unice de plată pentru anul 2022, Campania de depunere a Cererilor Unice de Plată se va încheia la data de 16 mai 2022.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button