Incendiu

Patru sute de botoşăneni au fost salvaţi de pompierii botoșăneni, anul trecut

400 de botoşăneni au fost salvaţi de pompieri anul trecut, din locuinţele cuprinse de flăcări, autoturismele implicate în accidente rutiere sau alte medii ostile vieţii. Alte 6.264 persoane, care sufereau de diferite afecţiuni medicale, inclusiv persoane infectate cu noul coronavirus, au ajuns, la timp, la spital pentru îngrijiri de specialitate ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul inspectoratului.

Anul trecut, botoşănenii au solicitat ajutorul forţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani în 9 688 cazuri, ceea ce înseamnă o medie de aproximativ 26 misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi. Comparativ cu anul 2019, numărul botoșănenilor care au apelat la ajutorul pompierilor a crescut cu 9 %.

Defalcate pe tipuri de misiuni, acestea înseamnă 575 incendii (165 incendii de vegetație uscată), 5 335 intervenţii SMURD și 3 454 alte situații de urgență (înlăturare efecte fenomene meteo periculoase, salvare animale, asanarea muniţie neexplodată, degajări persoane blocate în apartamente sau alte medii ostile vieții, imobilizate la pat ori înecate, deblocări uşi, transport persoane bolnave, etc.). În 324 situaţii de urgență, pericolul a fost înlăturat de cetăţeni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă până la sosirea forţelor ISU Botoşani ori au fost alarme false. 13% mai puține incendii în 2020, față de anul anterior În 2020, subunităţile de intervenţie ale ISU Botoşani au acţionat pentru stingerea unui număr de 575 de incendii din care 165 de vegetație uscată, cu 13% mai puține decât în anul precedent (661 incendii în 2019).

Mai bine de jumătate dintre incendii au fost stinse în colaborare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență. 102 persoane au fost salvate din locuinţele cuprinse de flăcări, 34 dintre ele având nevoie de îngrijiri medicale. În urma incendiilor şi-au pierdut viaţa zece persoane. Cele mai frecvente cauze stabilite pentru incendiile produse anul trecut sunt: foc deschis în spații deschise/închise – 174; coș, burlan de fum defect/necurățat de funingine sau neprotejat termic – 97; instalații electrice defecte/sub tensiune – 89; acțiune intenționată – 40; cenușă/jar/scântei – 32; fumatul în locuri nepermise – 24; sisteme/mijloace de încălzire nesupravegheate – 23; jocul copiilor cu focul – 17 și alte cauze – 79. Valoarea bunurilor salvate în urma intervenţiei forţelor ISU Botoşani se ridică la 55.000.000 lei, în timp ce pagubele provocate se cifrează la cca. 6.000.000 de lei. Majoritatea incendiilor s-au produs la gospodăriile cetățenești. Anul trecut, în două comune, respectiv Răuseni și Tudora, nu s-a produs nici un incendiu.

O analiză privind situaţia incendiilor produse pe teritoriul judeţului Botoşani arată că în alte 11 comune s-a înregistrat câte un singur eveniment cu foc. Municipiile Botoșani și Dorohoi se află la polul opus cu cele mai multe incendii, 65 respectiv 34, urmate de Darabani cu 25 evenimente cu foc și orașel Flămânzi, Săveni și Ștefănești cu 23, 20 respectiv 11 incendii. Scăderea se datorează numeroaselor acțiuni de informare și educare preventivă desfășurate în ultimii ani, la nivelul județului Botoșani. Anul acesta, din luna martie, campanile de prevenire au fost derulate doar în mediul on line, pe paginile de socializare atât ale inspectoratului, cât și ale serviciilor voluntare pentru situații de urgență, având în vedere faptul că situația epidemiologică nu a mai permis organizarea de acțiuni de informare și educare preventivă în teren.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page