
Această tendință vine cu un efect secundar important: din ce în ce mai multe femei din categoria 35-44 de ani ajung să nu mai aibă copii deloc. Dacă în 1992 doar 10% dintre femeile din această categorie nu aveau copii, în 2021 procentul aproape s-a dublat, ajungând la 19%.
Cu doar 17% dintre femeile cu vârsta între 35 și 44 de ani fără copii, Botoșani se află sub media națională și reușește să păstreze un echilibru între schimbările sociale și valorile familiale. Într-un context național în care tot mai multe femei amână sau renunță la maternitate, județul continuă să ofere un mediu stabil pentru creșterea familiei.
Totuși potrivit Institutului Național de Statistică (INS), rata fertilității totale a scăzut în Botoșani la 2,2 copii per femeie în 2023, mult sub pragul de înlocuire a generațiilor de 2,3 copii per femeie și media din anii trecuți de 3 copii.
Scăderea numărului de nașteri, combinată cu fenomenul migrației, a dus la o reducere a populației tinere și la o îmbătrânire progresivă a județului. Această evoluție ridică provocări pentru viitorul economic și social al Botoșaniului, punând presiune pe sistemele de educație, sănătate și pe piața muncii.
Găsiți detaliile studiului accesând acest link: https://www.clubulcopiilor.ro/numarul-mamelor-scade-dramatic-in-romania-ce-spun-datele-despre-femeile-fara-copii/