Important

Noi reguli pentru creşterea porcilor: Fermierii, obligaţi să păstreze liniştea şi să nu ţină animalele în întuneric şi curenţi de aer

În vecinătatea porcilor din ferme vor fi interzise zgomotele puternice, bruşte sau constante, în zona lor de odihnă trebuie să se evite curenţii de aer şi, în plus, fermierii vor fi obligaţi să le asigure o luminozitate de cel puţin 40 de lucşi opt ore pe zi, potrivit unui proiect de ordin al ANSVSA.

În timpul verii, umiditatea relativă în spatiul de creştere a porcilor va fi mărită artificial cu ajutorul pulverizatoarelor amplasate pe plafon, iar nivelul noxelor din adăpost nu trebuie să depăşească 15 mg/m3, potrivit unui proiect de ordin pentru aprobarea normelor metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat pentru porcinele din exploataţiile comerciale.

Proiectul de act normativ prevede şi că în zona în care porcii “sunt cazaţi permanent” trebuie să se evite zgomotele mai puternice de 85 de decibeli. Fermierii vor fi obligaţi şi să evite zgomotele constante sau bruşte în vecinătatea animalelor.

În adăposturile pentru porcine volumul de aer circulant trebuie să se încadreze în anumite intervale, în funcţie de vârsta porcului şi de anotimp, iar în zona de odihnă a animalelor nu trebuie să existe curenţi de aer.

În plus, instalaţiile de adăpare şi hrănire trebuie să fie proiectate, construite şi amplasate astfel încât să fie reduse la minimum riscul de contaminare a apei şi “efectele dăunatoare ale competiţiei dintre animale”.

O altă prevedere din proiectul de act normativ spune că niciun animal nu trebuie să fie adăpat într-un mod care să îi producă “suferinţe inutile” sau vătămări.

Respectarea măsurilor va fi verificată de direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

 

MEDIAFAX

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page