NATIONAL | Dobriţoiu a propus sporuri de până la 100% pentru bugetarii din Sănătate, SMURD, militari şi poliţişti

Personalul din unităţile de asistenţă medicală, SMURD, servicii sociale, militarii, polițiştii, funcţionarii publici cu statut special din penitenciare, dar şi civilii care lucrează în condiţii de pericol ar putea primi sporuri de până la 100% din salariul de bază, potrivit unui proiect depus la Senat.

Senatorul PNL Corneliu Dobritoiu a depus, la Senat, o iniţiativă legislativă care modifică Legea cadru nr.284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, în sensul majorării salariilor personalului care lucrează în condiţii periculoase, fiind vizate atât categorii de bugetarii din Sănătate, cât şi militari, poliţişti şi personalul angajat în penitenciare.

Astfel, personalul din Sănătate care lucrează în condiţii deosebit de periculoase ar putea primi un spor în cuantum de până la 45-85% din salariul de bază.

Potrivit iniţiativei legislative, “pentru condiţii deosebit de periculoase: leprozii, anatomie patologică, TBC. SIDA, dializă, recuperare neuromotorie, neuropsihomotorie, neuromuscular şi neurologică, psihiatrie, medicină legală, secţii şi compartimente de ATI şi de terapie intensivă, secţii şi compartimente de îngrijiri paliative, personalul încadrat în blocul operator, în punctele de transfuzii din spital, în laboratoarele de cardiologie intervenţională, endoscopie intervenţională, precum şi medicii de specialitate chirurgicală, epidemii deosebit de grave şi altele de asemenea, stabilite de Ministerul Sănătăţii, cunatumul sporului este de 45-85% din salariul de baza”.

Cuantumul sporului din salariul de bază ar putea ajunge până la 60-100% în cazul personalului din serviciile de ambulanţă şi structurile de primiri urgenţe UPU-SMURD, UPU şi CPU.

Nivelul sporului acordat ar urma să fie stabilit de conducerea fiecărei unităţi sanitare cu personalitate juridică de comun acord cu sindicatele reprezentative semnatare ale contractului colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetul de venituri şi cheltuieli.

Creşterile salariale propuse de Corneliu Dobriţoiu pentru personalul care lucrează în condiţii periculoase îi vizează şi pe militari, poliţişti, pe funcţionarii din peniteniciare, precum şi pe civilii care lucrează în unităţi de fabricare cu risc crescut şi pe cei care intervin în caz de calamităţi naturale sau situaţii de urgenţă.

“Personalul militar, polițiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil care lucrează în condiţii de pericol în unităţile de fabricare, experimentare, analiză ori depozitare a muniţiilor, pulberilor, explozivilor şi substanţelor toxice speciale sau care execută operaţiuni de depozitare, dezamorsare, manipulare, examinare ori neutralizare a acestora, precum şi cel care desfăşoară activităţi specifice la calamităţi naturale ori alte categorii de activităţi în domeniul situaţiilor de urgenţă cu scopul salvării de vieţi omeneşti şi protejării patrimoniului beneficiază de o primă pentru condiţii periculoase de muncă, diferenţiată în funcţie de gradul de pericol şi/sau de timpul efectiv lucrat în aceste locuri”, artă iniţiativa legislativă.

Astfel personalul angajat la locuri muncă sau în operaţiuni extrem de pericoloase ar putea primi un spor de 37-50% din salariul de bază.

Pentru locuri de muncă sau operaţiuni foarte periculoase, Conerliu Dobriţoiu propune majorarea salariului de bază 16-30%, iar pentru locuri de muncă sau operaţiuni periculoase, creşterea salariului de bază ar putea ajunge la 16%.

Corneliu Dobriţoiu susţine, în expunerea de motive, că salariile (brut) cele mai mici sunt pentru personalul contractual – 1537 RON şi maiştri militari – 1569 RON, iar cele mai mari pentru ofiţerii cu funcţii de comandă – 7648 RON”.

Potrivit expunerii de motive, “ţinând cont de riscurile la care se supun, de profesionalismul demonstrat în atâtea şi atâtea situaţii care s-au finalizat cu salvarea de vieţi omeneşti”, iniţiatorul proiectului de lege propune ajustarea veniturilor salariale pentru categoriile de bugetari amintite.

Sursa: mediafax.ro

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close