Importantsocial

NAȚIONAL | Se închide singura fabrică de sodă de rufe din România: 500 de angajați își vor pierde locurile de muncă

Ciech Soda România, parte a grupului polonez Ciech, este forțată să demareze procesul de oprire a producției la uzina sa din Râmnicu Vâlcea, începând cu 18 septembrie 2019, situație care ar putea afecta 500 din cei 600 de angajați ai companiei, anunță un comunicat al companiei, potrivit Mediafax.

Firma spune că a depus mari eforturi pentru a menține în viață singura fabrică de sodă calcinată din țară, dar este forțată să ia astfel de decizii din cauza recentelor majorări ale prețului aburului industrial până la un nivel nesustenabil, operate de către unicul său furnizor, CET Govora.

Aflată în insolvență încă din 2016 și afectată de recenta alunecare de teren de la mina Alunu, CET Govora a denunțat în mod unilateral, în 18 iunie, contractul pentru livrarea aburului industrial către Ciech Soda România. Asta în condițiile în care prețul actual abia fusese stabilit pe 1 aprilie și trebuia să fie valabil până la 31 decembrie 2020. Conform noilor condiții, este impusă o nouă creștere a prețului aburului, a doua din acest an – cu aproape 135% mai mult față anul trecut (incluzând certificatele CO2).

Acceptarea noului preț de către Ciech Soda România ar însemna mari pierderi financiare pentru companie.

“Cu mare dezamăgire trebuie să anunțăm demararea procesului de oprire a producției noastre. E o veste tristă pentru noi, pentru oamenii noștri, pentru multe alte mii de persoane care ar putea fi afectate, însă nu ne pierdem speranța că încă mai putem găsi, la cel mai înalt nivel, sprijinul de care avem atâta nevoie pentru a continua business-ul nostru. În ultimul timp, am lucrat continuu la găsirea unor soluții pentru rezolvarea tuturor acestor probleme și pentru a salva Ciech Soda România. Nu ne vom da bătuți!”, a declarat Witold Urbanowski, CEO Ciech Soda România.

Ciech caută cea mai bună soluție, printre opțiunile disponibile fiind dezvoltarea unui plan pentru obținerea aburului dintr-o nouă sursă eficientă din punctul de vedere al costurilor, în cooperare cu parteneri externi. CSR rămâne deschisă negocierilor cu CET dar în același timp derulează o analiză profundă și în detaliu a conservării fabricii din România, în vederea unei posibile reluări a producției în viitor. Deciziile privind aceste aspecte vor fi luate până la sfârșitul acestui an.

În cazul în care va fi necesară oprirea producției pe termen lung, Ciech Soda România va fi nevoită să înceteze contractele de muncă pentru 500 dintre cei 600 de angajați ai săi. O parte vor rămâne în uzină pentru mentenanța instalațiilor, astfel încât să poată fi reluată producția la momentul potrivit. Pentru mai mult de 100 de angajați va fi oferită posibilitatea unei relocări la fabricile din Polonia sau Germania ale Grupului.

Salariaţilor li se va acorda o ofertă de plecări voluntare, având asigurat un pachet compensatoriu cuprinzător. Suplimentar ofertei, ei vor putea cere sprijin companiei pentru găsirea de noi joburi, datorită unui program special de plasare a forței de muncă (consiliere în carieră, dezvoltarea competențelor / recalificare profesională, asistență în găsirea de oferte de muncă).

Grupul polonez a investit peste 550 de milioane de lei în România și a ajuns la aproape 600 de angajați la fabrica sa din Râmnicu Vâlcea, inclusiv Sucursala din România.

Carbonatul de sodiu (Na2CO3), cunoscut si sub denumirea de soda sau soda de rufe, este sarea de sodiu a acidului carbonic. Forma anhidra are un puternic caracter higroscopic, motiv pentru care, in natura, carbonatul de sodiu se gaseste cel mai frecvent sub forma de hidrati, ca, de exemplu, heptahidratul cristalin (Na2CO3•7 H2O) care, prin fenomenul de eflorescenta, pierde din apa de cristalizare, transformandu-se intr-o pulbere alba, monohidratul (Na2CO3•H2O). Are un gust puternic alcalin. In trecut se obtinea prin extractie din cenusa unor plante cu continut bogat in soda, cum ar fi saricica (Salsola soda). In prezent poate fi produsa sintetic, in cantitati mari, din sarea de bucatarie, prin procedeul Solvay.

stiripesurse.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page